Határtalan segítség – Erdélyi és Somogyi összefogás
2022. március 10. 09:27
Egy hét gyűjtés után, március 8-án állt össze a segélyszállítmány és március 9-én késő este ért haza Somogyba az a két kisbusz, amely Erdélyi és Somogyi összefogás révén vitt segítséget az Ukrajnai Dercenbe.

A Derceni (Ukrajna) Egyházi Önkéntes Tűzoltóság és a Református Egyházközség kérésére a gyűjtést egy héttel korábban kezdte el a kaposvári ”KÖTÉL” Egyesület. Kérésre – sok adományozó felajánlásaként – a háború áldozatai és sérültjei számára kötszerekkel, autós mentődobozokkal telt meg a szertár Kaposváron.

A gyűjtésbe bevonták az Erdélyi Önkéntes Tűzoltók Szövetségét is, ott zömében élelmiszeradományok érkeztek a helyiektől.

Március 8-án két buszba pakoltak a tűzoltók mindent, így sikerült útnak indulniuk Kaposváról a ”KÖTÉL” Egyesület, illetve a Görgeteg ÖTE kisbuszával. Közben Erdélyből is elindult egy kisbusz az ott gyűjtött adományokkal, majd a két csapat az éjszaka folyamán, Tarpán találkozott, ahol a somogyiak átvették az erdélyi adományokat. Újabb pakolás után így a két kisbusz indult tovább Ukrajnába.

A határon zökkenőmentesen átjutottak, így a Kárpátaljai Református Egyház Derceni gyülekezeténél a tűzoltószertárnál átadták a mintegy két tonna adományt, amelynek értéke meghaladja az 5 millió Ft-ot. Ennek azonban a forintban kifejezhető értéke csupán egy szám. Sok egymás számára ismeretlen ember segítsége a legnagyobb érték. Különösen, hogy a munka itt nem ért véget. A derceniek a Kárpátaljai Református Egyház segítségével gondoskodnak arról, hogy az adomány a bajbajutottakhoz kerüljön.

Hazaúton sem dőltek hátra a kollégák. A beregsurányi gyűjtőpontról egy Harkov-ból menekült 7 fős családot (köztük egy kerekes székhez kötött embert)  juttattak el a budapesti Keleti pályaudvarra, ahonnan elmondásuk szerint Drezdát veszik célba egy új élet reményében.