Hírek

Egyre több az önkéntes tűzoltó egyesület – egyre több embert védenek
2022. február 21. 08:00
Hazánkban közel ezer nem hivatásos tűzoltóság működik. A Magyar Tűzoltó Szövetség által képviselt szervezeteket – önkéntes tűzoltó egyesületek (ÖTE), önkormányzati tűzoltóságok (ÖTP), létesítményi tűzoltóságok (LTP) – érintő statisztikákat háromrészes cikksorozatban tárgyaljuk. Első állomás: az önkéntes tűzoltók.

A tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről és a tűzoltóságról szóló 1996. évi XXXI. törvény az önkéntes tűzoltó egyesületeket a tűzoltási, műszaki mentési feladatokban való részvételük alapján különbözteti meg, eszerint:

önkéntes  tűzoltó  egyesület: a  tűzmegelőzési,  valamint  a  tűzoltási  és  műszaki  mentési feladatok ellátásában közreműködő vagy részt vevő olyan egyesület, amely alapszabályában ezt tevékenysége céljaként rögzítette.

 

Egyre több a beavatkozó tűzotó egyesület

Hazánkban folyamatosan növekszik azon ÖTÉ-k száma, melyek ún. közreműködő egyesületként szeretnének dolgozni (vagyis a hivatásos tűzoltók mellett különféle káreseteknél beavatkozni). Ehhez írásbeli megállapodást kell kötniük a területileg illetékes hivatásos tűzoltósággal – nagy felelősség ez, feltételekkel jár: 

  • a közreműködő önkéntes tűzoltó egyesület szaktevékenységet irányító tagja az előírt szakmai képesítéssel rendelkezik és
  • az egyesület működése megfelel a törvényben meghatározott feltételeknek.

 

Ismét nőtt az önállóan beavatkozó önkéntes tűzoltó egyesületek száma

2014-től lehetséges egy önkéntes tűzoltó egyesület számára, hogy önállóan (hivatásos tűzoltók jelenléte nélkül) is végezhesse a feladatát.

Az ún. beavatkozó ÖTE-k száma tavaly két egyesülettel nőtt, így 2021-ben összesen 60 beavatkozó ÖTE 199 településen és Budapest 6 kerületében lát el mentő tűzvédelmi feladatokat, ahol 5542 km2-es területen több mint 965 ezer lakos él.

A beavatkozó önkéntes tűzoltó egyesületek két kategóriában láthatnak el készenléti szolgálatot:

  • beavatkozó I.: a vállalt éves minimális készenléti óraszám 4500 óra,
  • beavatkozó II.: a vállalt éves minimális készenléti óraszám 3000 óra.

A beavatkozó egyesületek támogatása a számukra rendelkezésre álló központi költségvetési forrásból egyedi elbírálás alapján biztosított, ami az egyes kategóriában 200 000 Ft/hó, a kettes kategóriában 120 000 Ft/hó.

Működésük alapfeltétele a szakmai képzettség megléte (minimum 40 órás tűzoltó alaptanfolyam, továbbá a mentőeszközök és szivattyúk kezeléséhez szükséges képesítés).

 

Összesítésünk tartalmaz olyan elemeket, magyarázatokat is, amelyek önkéntes tűzoltók számára triviálisnak számítanak. Tájékoztatási kötelezettségünk ugyanakkor a nagy nyilvánosság felé (is) szól, ezért cikkünkben a „laikusokra” is igyekeztünk gondolni.

 

Ez egy háromrészes cikksorozat első része. A második rész az önkormányzati tűzoltóságokról, a harmadik rész pedig a létesítményi tűzoltóságokról szól.