Beavatkozások 2021. dec. 6–12.
2021. december 15. 08:49
A múlt héten az időjárás alakította az önkéntes és önkormányzati tűzoltók bevetéseit: az országon átvonuló front, a nyomában járó szél és a hóesések nehezítették a mindennapi életet.

Somogy megye

Teljesen leégett egy lakatlan ház hetven négyzetméteres melléképülete hétfő este a Somogy megyei Visz településen, a Zrínyi Miklós utcában. A balatonboglári önkormányzati és a látrányi önkéntes tűzoltók érkeztek a helyszínre, akik előbb megakadályozták a lángok továbbterjedését, majd eloltották a tüzet. A munkálatok közben az épület teteje is beszakadt.

Győr-Moson-Sopron megye

Megcsúszott, árokba hajtott és a tetején állt meg egy személyautó az 1-es főút 137-es kilométerénél kedden reggel Öttevény térségében, az Abda felé vezető szakaszon. A műszaki mentést a lébényi hivatásos és az öttevényi önkéntes tűzoltók végezték, akik kerekeire állították és áramtalanították az autót. A balesetben a sofőr könnyebben megsérült, kórházba szállította a mentőszolgálat.

Tíz négyzetméteren égett a növényi hulladék Nagygeresd közelében kedden a kora esti órákban. A répcelaki önkormányzati és a csáfordjánosfai önkéntes tűzoltók vonultak a tűzeset helyszínére. Az egységek megakadályozták a tűz továbbterjedését, a lánggal égést megszüntették. A tűzeset során nem sérült meg senki.

Győr-Moson-Sopron megyében a téli időjárással kapcsolatosan tegnap huszonhét esetben riasztották a tűzoltókat. Az egységek tíz árokba csúszott járművet vontattak ki, öt elakadt járműnek segítettek a továbbhaladásban, tizenegy esetben faágat, egy esetben leszakadt villanyvezetéket távolítottak el az utakról. A balesetek során három ember szenvedett könnyebb sérüléseket. A műszaki mentések során negyvenhat hivatásos és huszonnégy önkéntes tűzoltó dolgozott tizenhét tűzoltó járművel. A legtöbb baleset Sopron környékén történt. A téliesre fordult időjárás fennakadást okozott az áramellátásban is, Csapodon és Pusztacsaládon összesen száznegyvenhat fogyasztónál nem volt áram délelőtt tizenegytől nagyjából negyed négyig, Feketeerdőn pedig csaknem háromszáz fogyasztási helyen volt áramszünet délután kettőtől hét órán keresztül.

Dec. 9-én a fertőrákosi önkéntes tűzoltók segítségét kérte egy kistehergépjármű vezetője. Az árokba csúszott gépjárművet a tűzoltók sikeresen vontatták ki.

Pest megye

Kigyulladt egy huszonöt négyzetméteres hétvégi ház kedden reggel Leányfalun, a Ravasz püspök utcában. A tűzoltók kiérkezésekor a ház teljes egészében égett, a tűz átterjedt egy szerszámtárolóra, illetve egy szaunára is. A lángokat a leányfalui önkéntes és a szentendrei hivatásos tűzoltók eloltották, megakadályozták a tűz továbbterjedését, majd átvizsgálták az épületeket. (fotó: Szentendre HTP)

A csúszós útnak Budakeszi és Telki között dec. 8-án három autó esett áldozatául. Szerencsére a bennük ülőknek nem esett komoly baja. A pátyi önkéntes tűzoltók elsőként értek a helyszínre, áramtalanították, rögzítették a gépjárműveket és biztosították a helyszínt.

Hajdú-Bihar megye

Tűz keletkezett egy vágóhíd egyik épületének a tetőszerkezetében, Biharnagybajomban, a Béke telepen. A biharnagybajomi önkéntes tűzoltók mellett, a püspökladányi, a szeghalmi és a berettyóújfalui hivatásos tűzoltók vonultak, akik áramtalanítás után fékezték meg a lángokat, így az nem terjedt tovább. A vágóhídon összesen negyvenöten dolgoztak a tűz keletkezésekor, időben el tudták hagyni azt, így nem sérült meg senki. A Hajdú-Bihar megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat helyszíni szemlét folytatott le és tűzvizsgálatot indított.

Tolna megye

Letért azt útról és árokba hajtott egy személygépkocsi kedden este a Tolna megyei Gyönk és Varsád között. A szekszárdi hivatásos és a gyönki önkéntes tűzoltók vonultak a káresethez, akik egy feszítővágó berendezés segítségével emelték ki a sofőr holttestét.

Nógrád megye

Letért az úttestről, árokba hajtott, majd a tetejére borult egy autó a 22-es úton, Tereske közelében kedden délután. A rétsági és a balassagyarmati hivatásos tűzoltók, valamint az Érsekvadkert Község Tűzoltó Egyesület önkéntesei kerekeire állították, majd áramtalanították a járművet. Az autóban csak a sofőr utazott, őt könnyű sérülésekkel kórházba szállították a mentőszolgálat munkatársai.

Vas megye

Csütörtökön, a hajnali órákban intenzív havazás érte el Vas megyét, a tűzoltóegységeket huszonöt kárhelyszínre riasztották, ahol többségében elakadt kamionokhoz, személyautókhoz, szalagkorlátnak, árokba csapódott járművek műszaki mentéséhez vonultak, de eltávolították a hó súlya alatt kidőlt fákat is. Peresznyénél cementet szállító kamion akadt el, a kőszegi önkormányzati és a horvátzsidányi önkéntes tűzoltók a hólánc felrakásában segédkeztek a kamion vezetőjének, hogy tovább tudja folytatni az útját. Iván és Újkér között két öles fa dőlt az útra. A répcelaki önkormányzati és az iváni önkéntes tűzoltók motoros láncfűrész segítségével feldarabolták a fákat, majd eltávolították azokat az úttestről. (fotó: Kőszeg ÖTP)

Lakóépület földszintjén lévő tárolóhelyiség égett teljes terjedelmében Kám településen, a Kossuth Lajos utcában vasárnap reggel. A sárvári hivatásos, a vasvári önkormányzati és a kámi önkéntes tűzoltók áramtalanították az épületet, a gáz elzárása után pedig megfékezték a tüzet. Az egységek az oltást követően átszellőztették a füsttel telítődött épületrészt, majd hőkamerával átvizsgálták az ingatlant. A tűz keletkezésekor az ingatlanban négyen tartózkodtak, mindannyian elhagyták az épületet, nem sérültek meg.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

Lerakódott korom izzott egy nagyhalászi családi ház kéményében csütörtök este. A nagyhalászi önkéntes és az ibrányi önkormányzati tűzoltók az izzó, parázsló részeket kéziszerszámok segítségével eltávolították. A tűz a kéményből nem terjedt tovább. Az égéstermék-elvezető használatát annak felülvizsgálatáig megtiltották. A lakóház fűtése más módon megoldható, lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség.

Az alváznál égett egy személygépkocsi csütörtök délután Mérken. A nagyecsedi önkéntes tűzoltók kiérkezése előtt a tulajdonos eloltotta a lángokat, az egység az alvázat hűtötte vissza, majd átvizsgálta a járművet. Személyi sérülés nem történt.

Zala megye

Lerakódott korom izzott egy családi ház kazánjára csatlakoztatott kéményben vasárnap este Zalaszentbalázson, a Pusztatető utcában. A gelsei önkéntes tűzoltók eltávolították a kazánból a parazsat, ellenőrizték a tisztítónyílásokat, majd felhívták a tulajdonos figyelmét, hogy az égéstermék-elvezetőt ellenőriztesse szakemberrel.  Az eset során személyi sérülés nem történt.

Dec. 9-én érkezett a riasztás, mely szerint Murakeresztúr közelében, a somogybükkösdi elágazásnál felborult egy gépjármű, és forgalmi akadályt képez. Személyi sérülés a csodával határos módon nem történt. A helyszínre a kanizsai hivatásos és a murakeresztúri önkéntes tűzoltók érkeztek.

A viharos időjárás miatt összesen harmincegy alkalommal riasztották vasárnap a zalai tűzoltókat. Az erős szél a legtöbb munkát a keszthelyi hivatásos tűzoltóknak adta, akik tizenegy alkalommal vonultak, így például éjszaka Keszthelyre, a Festetics György utcába, ahol villanyoszlop dőlt az úttestre, hajnalban a 71345-ös útra, ahol egy vendéglátóhely közelében az erős szél letépett egy transzparenst, a kora reggeli órákban ismét Keszthelyen akadt dolguk, mert a Pammer István utcában a szél megbontott egy lemezkerítést, délelőtt a Tipegő úton egy családi házra dőlt fát, a Mikus Gyula sétányon, a 76-os főúton, Alsópáhokon és Szentgyörgyváron pedig úttestre dőlt fákat távolítottak el.  Hévízen tegnap délelőtt megbontotta egy szálloda tetejét az erős szél, a Kossuth Lajos utcában. A keszthelyi hivatásos, valamint a helyi önkéntes tűzoltók kéziszerszámokkal eltávolították a felszakított lemeztetőt. A délutáni órákban pedig leszakadt egy karácsonyi dísz és veszélyeztette a gyalogosközlekedést Hévízen, a Kossuth Lajos utcában. A keszthelyi hivatásos és a hévízi önkéntes tűzoltók kihúzós létra segítségével eltávolították a díszt. A nagykanizsai hivatásos tűzoltók tegnap hajnalban Nagyrécse külterületén egy kidőlt fát távolítottak el az útról, majd Nagykanizsán egy kettétört, úttestre dőlt telefonvezetéket tartó faoszlopot a Miklósfa utcában. Nagykanizsán, a Péterfai utcában, a Seregélyes úton, a Hársfa utcában és az Egry József utcában is fákat távolítottak el az úttestről. A szőkedencsi önkéntes tűzoltók településükön három alkalommal szüntettek meg forgalmi akadályt, míg a zalaszentiváni önkéntes tűzoltók saját településük Dózsa utcájában takarították el az útra dőlt fát. A pacsai hivatásos tűzoltók a 75-ös főúton három alkalommal távolítottak el kidőlt fát, a letenyei hivatásos tűzoltók pedig Murakeresztúron és Bánokszentgyörgyön avatkoztak be fakidőléseknél. Galambokon, a Dózsa György utcában a zalakarosi hivatásos tűzoltók távolítottak el egy úttestre dőlt fát. Délelőtt fa dőlt egy kisteherautóra Balatongyörökön, a Mély úton. A kocsiban csak a sofőr tartózkodott, aki még azelőtt elhagyta a járművet, hogy a badacsonytomaji hivatásos és a helyi önkéntes tűzoltók megérkeztek volna. A rajok az úttestet teljesen elfoglaló fát motoros láncfűrésszel feldarabolták és eltávolították. A reggeli óráktól négy zalai településen mintegy háromezer-ötszáz fogyasztónál okozott áramkimaradást a szél, a szolgáltatást az elektromos művek szakemberei a kora délutáni órákra mindenhol helyreállították.

Fejér megye

Fejér megyében tizenöt alkalommal riasztották tegnap a hivatásos és az önkormányzati tűzoltókat az erős széllökésekkel összefüggésben. A lakosság az esetek többségében útra dőlt fák miatt kérte a katasztrófavédelem segítségét. Az egyik fa két parkoló személygépkocsira dőlt rá Székesfehérváron. Csákváron pedig távközlési kábeleket szakított le egy földből kifordult fa, amelyet a helyi önkéntes tűzoltók a megyeszékhely hivatásos egységével együttműködve vágtak ki. Délután Zámoly és Székesfehérvár között két személygépkocsi ütközött össze a hóátfúvásos úton.  A járműveket egy arra haladó szabadnapos tatabányai hivatásos tűzoltó áramtalanította. Mindkét autó vezetője egyedül utazott, a balesetben könnyebben megsérültek.

Komárom-Esztergom megye

Öt személyautó akadt el az erős hóátfúvás következtében az Ács és Bana közötti útszakaszon vasárnap délelőtt. Az ácsi önkormányzati, valamint banai és bábolnai önkéntes tűzoltók a járműveket drótkötél segítségével szabadították ki a hó fogságából. A beavatkozást követően kezdődhetett meg az út járhatóvá tétele. (fotó: Bana ÖTE)

Jász-Nagykun-Szolnok megye

Súlyos beteghez hívták a mentőket Cibakházára, de a sáros dűlő úton elakadt. A Tiszaföldvári Önkormányzati Tűzoltóság a helyszínre kiérve azonnal jelezte a megyei ügyelete felé, hogy hosszabb időt vesz igénybe a mentőautó műszaki mentése, ezért azonnal indítsanak egy másik mentő egységet a betegért. Tűzoltóink kézi szerszámokkal a mentőautót kiásták, majd a tűzoltó fecskendővel a nagy sárból kivontatták. A nem mindennapi feladat kb 1 órát vett igénybe. Ez idő alatt a másik mentő egység a beteget ellátta és kórházba szállította.

Békés megye

Dec. 9-én érkezett a jelzés, mely szerint Csorvás külterületen, a 47-es főúton közlekedési baleset történt: mikrobusz és mezőgazdasági erőgép ütközött. Több könnyebb sérültet a kiérkezett mentőszolgálat elszállított, a helyszínre az orosházi hivatásos egységek mellett a csorvási önkéntes tűzoltók érkeztek.

Veszprém megye

Dec. 9-én egy kamion elakadt a 73-as úton. A balatonfüredi önkormányzati tűzoltók érkeztek a helyszínre, ahol a 24 tonnás megrakott kamion mellett több autó is elakadt, voltak, akik árokba csúsztak. A kamiont közel egy órás megfeszített munkával levontatták az út szélére, ezután kézi erővel a szorult helyzetbe került autókat segítették vissza az útra.

Budapest

Tűz keletkezett egy telephelyen, Budapest XVIII. kerültében, a Fáy utcában, szombaton kora hajnalban. Műanyagszármazékok és faanyagok égtek a mintegy négyezer négyzetméteres, kétszintes épület belső helyiségében. A tűz mintegy százötven négyzetmétert érintett a belső térben.  A lángok a tetőn kitörtek több, mint ezer négyzetméteren égtek. A fővárosi hivatásos, valamint a rózsadombi, a pilisszentiváni, az üllői, a gyáli, a soroksári, a délegyházi és a budaörsi önkéntes tűzoltók – összesen több, mint nyolcvan ember –  huszonnyolc tűzoltó gépjárművel vett részt a tűz oltásában. A tüzet öt vízsugárral és három magasból mentő tűzoltójárműre szerelt vízágyúval oltották el. Munkájukat nehezítette, hogy a terület úgynevezett „vízhiányos terület”, azaz a tűz oltásához szükséges vizet távolabbról kellett a helyszínre szállítani. A munkálatokat a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltósági főfelügyelője irányította. Személyi sérülés nem történt.

A fotók a beavatkozást végző ÖTE tulajdonát képezik, kivéve, ahol ezt másként jeleztük.