Hírek

Év végi köszöntő
2021. december 30. 08:52
Eseménydús év volt az idei a Magyar Tűzoltó Szövetség és tagszervezetei számára. Összefoglalónkban felelevenítjük a legfontosabb eseményeket, és közzétesszük Dobson Tibor tű. vőrgy. év végi köszöntőjét.

Tisztelt Bajtársak!       

A Magyar Tűzoltó Szövetség Küldöttgyűlésének bizalmából 2013. március 02-tól vezethetem a szervezetet, képviselhetem a nem hivatásos tűzoltókat. A megválasztásom során főbb célkitűzéseim voltak és maradtak az egységes szakmai érdekképviselet megerősítése, a szervezet ismertségének, elismertségének fokozása éppúgy, mint a technikai fejlesztés a különböző pénzügyi források (támogatás, pályázat) növelése. Kiemelt fontosságúnak tartom a hatékony, kölcsönösen előnyös együttműködést az állami, önkormányzati, társadalmi szervezetekkel, továbbá a hivatásbeli, nemzeti és szakmai összetartozás erősítését, a nemzetközi kapcsolatok fejlesztését. Az ifjúság hivatásunk iránti motivációja, az utánpótlás felkészítése, hagyományaink őrzése, szakmai, társadalmi sporteseményeink megrendezése, évfordulóink méltó megünneplése, a korszerű kommunikáció fontos részei az arculat építésének. A teljesség nélkül felsorolt célok teljesülésének színvonalát azt gondolom, a közösségnek kell megítélnie.

Az elmúlt években számos alkalommal közzétettük törekvéseinket intézményi, szervezeti elképzelésünket, szakmai javaslatainkat. Láthatóvá és érezhetővé váltak a nem hivatásos tűzoltók felszereltségében és felkészültségében bekövetkezett, szerintem kedvező változások. Az elért eredmények a tűzoltó hivatást önzetlenül vállaló egyének, közösségek és természetesen az együttműködők, támogatók munkáját dícséri, amelyért elismeréssel tartozom.

A fentiek értelmében köszönöm valamennyi tűzoltó kiemelkedő helytállását határon innen és azon túl, a hozzátartozók megértését és a szolgálat ellátásában nyújtott háttér biztosítását.

A biztonságos jövő érdekében kívánok a felelősségteljes szolgálathoz további sikereket és mindenek előtt jó egészséget!

Budapest, 2021. december 30.

Üdvözlettel:
Dobson Tibor tű. vezérőrnagy

 


 

A Magyar Tűzoltó Szövetség 2021-es esemény-összefoglalója

Eseménydús év volt az idei a Magyar Tűzoltó Szövetség és tagszervezetei számára: az önkéntes, önkormányzati és létesítményi tűzoltók rengeteg beavatkozást, szakmai és közösségi programot, elismerést és kihívást tudhatnak maguk mögött. 2021 sikeresnek mondható, a koronavírus támasztotta kihívások és nehézségek ellenére is. Összefoglalónkban felelevenítjük a legfontosabb eseményeket.

 

Kétszáznál is több ÖTE pályázott sikerrel

2021. március végén megjelentek a „Civil szervezetek működésének biztosítására vagy szakmai programjának megvalósítására és működésének biztosítására fordítható összevont támogatás 2021.” című pályázati kiírásainak eredményei: összesen 210 önkéntes tűzoltó egyesületet hirdettek ki nyertes pályázóként – az általuk megpályázott összeg 330 millió forintnál is több volt.

 

Korszerű erdőtűzoltó járműveket és szakfelszereléseket kaptak és kapnak az önkéntes szervezetek

2021. április 13-tól negyvenhárom önkéntes tűzoltó egyesület vehette át azokat a felmálházott gépjárműveket, amelyek segítségével eredményesebben küzdhetnek meg a pusztító erdőtüzekkel. A járműveken kívül a szervezetek speciális felszereléseket és egyéni védőeszközöket is kapnak. A fejlesztés a KEHOP-1.6.0-15-2016-00021 azonosító számú, az EU Polgári Védelmi Komplex Modulok létrehozása projekt keretében valósult meg.

 

Köszönetnyilvánítás a nem hivatásos tűzoltók felé

Az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának elnöke 2021. május 27-én levélben fejezte ki köszönetét a nem hivatásos tűzoltók felé eddigi munkájukért, különös tekintettel a tavalyi, koronavírus-helyzetben történő helytállásukért.

 

Elismerés-átadó ünnepség

A Magyar Tűzoltó Szövetség 2021. május 28-án Lakiteleken megtartotta a tavaly, a járványügyi helyzet miatt elmaradt, 2019. évben kiemelkedő tevékenységet nyújtók részére szervezett elismerés-átadó rendezvényt. Az esemény – melyet Budapest Főváros Önkormányzata támogatott – a járványügyi előírásoknak megfelelően zajlott. Az elismerteket Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke köszöntötte.

 

Hatalmas összefogás a vihar által megrongált településekért

2021. június 25-én és július 9-én félelmetes erejű vihar vonult át az országon, a Somogy megyei Kadarkúton és a Baranya megyei Sellyén nagy pusztítást hagyva maga után. A hivatásos tűzoltók mellett rengeteg önkéntes tűzoltó vett részt a helyreállítási munkálatokban, gyakran több száz kilométert utazva a segítségnyújtáshoz.

Kadarkúton a balatonfüredi, bátaszéki, bicskei, kadarkúti, vasvári önkormányzati tűzoltók, valamint ábrahámhegyi, bodrogi, bonyhádi, böhönyei, budapesti, csabrendeki, csákvári, csókakői, csökölyi, csurgói, délegyházi, devecseri, egerági, gelsei, görgetegi, gyömrői, gyönki, kaposvári, kétyi, lajoskomáromi, martonvásári, monostorapáti, murakeresztúri, nagybajomi, nagycenki, nagymányoki, nagymarosi, nyirádi, palkonyai, pátyi, pécsi, segesdi, sümegi, szabadszentkirályi, szekszárdi, szentbalázsi, szentlőrinci, szigetújfalui, szőkedencsi, tamási, táplánszentkereszti, tótvázsonyi, váli, velencei, zalaszentiváni, zombai és zirci önkéntes tűzoltók dolgoztak.

Sellyén a bicskei és a tolnai önkormányzati, valamint a bodrogi, csornai, csökölyi, devecseri, dunaföldvári, dunaszentgyörgyi, györkönyi, gyömrői, hédervári, iharosberényi, jáki, kaposvári, mecseknádasdi, murakeresztúri, nagycenki, nagymarosi, nemti, palkonyai, pécsi, sándorfalvi, sorkifaludi, szentbalázsi, szentlőrinci, taliándörögdi, tamási, tiszakécskei, vértesboglári, zirci önkéntes tűzoltók voltak jelen.

 

III. Kárpát-medencei Önkéntes Tűzoltózenekari Találkozó

2021. július 17-én, Kecskemét főterén és a közeli utcákban a mellett térzenét adott hat határon túli település önkéntes tűzoltózenekara – Csíkszentdomokos, Somorja, Szabadka, Szentegyháza, Székelykeresztúr, Zenta – és négy anyaországbeli önkéntes tűzoltó zenekar – Hegykő, Lakitelek, Mecseknádasd és Pomáz –, valamint a Katasztrófavédelem Központi Zenekara is szerepelt. Az esemény díszvendége a Nemzeti Ifjúsági Fúvószenekar volt. A megvalósítást támogatta a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.

 

X. Országos Ifjúsági és a IX. Országos Hagyományos Tűzoltóverseny

Tatán, az Olimpiai Edzőtábor területén, szeptember 4-5-én, ragyogó szeptemberi időben, szép eredményekkel és jó hangulatban zajlott a verseny, huszonhárom csapat, összesen kétszázötven versenyző részvételével. A versenyeredmények alapján a Magyar Tűzoltó Szövetség delegálásában a jövő évi szlovéniai Tűzoltó Olimpián a vértessomlói ifjúsági lány, a pázmándi ifjúsági fiú, valamint a vértessomlói női és férfi csapatok képviselhetik a magyar színeket.

 

Szakmai nap

Hatalmas siker volt az MTSZ szeptember 18-án zajló Szakmai Napja: összesen harminchat kiállító standjait és a szakmai bemutatókat láthatta az érdeklődő közönség, a kemping másik felében pedig a Létesítményi Tűzoltóságok „Flórián kupa” Országos Tűzoltóversenye zajlott. Az esemény a biztonsági óvintézkedések és járványügyi rendelkezések betartása mellett „teltházzal” zajlott.

 

Elismerések átadása

A 2020. évre odaítélt gróf Széchenyi Ödön plakettek és Szent Flórián emlékérmek, elismerések átadására került sor – a pandémia szabályai szerint - az Országházban 2021. október 9-én. Az eseményen jelen voltak a 2014-ben megalakult, magyarországi és határon túli magyar önkéntes tűzoltókat összefogó, Kárpát-haza Önkéntes Tűzoltó Hálózat vezetői is. A résztvevőket Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke köszöntötte, aki méltatásában elmondta: az önkéntes tűzoltók 2020-ban több, mint 16 ezer bevetésük mellett legalább 8 ezer esetben segítették a hatóságok munkáját a koronavírus elleni küzdelemben.