Megkezdődött a pályázati eszközök átadása
2021. december 07. 18:21
A katasztrófavédelem Ferihegyi úti raktárbázisán december hetedikén átadták a fővárosi és Pest megyei önkormányzati és önkéntes tűzoltóságoknak, és önkéntes mentőszervezeteknek az idei pályázatokon elnyert központi beszerzésű eszközöket, ezzel megkezdődött az ilyen rendezvények sorozata. Az ország más megyéiben december közepéig vehetik át az érintettek a felszereléseket.

Az önkéntes tűzoltó egyesületek és mentőszervezetek, valamint az önkormányzati tűzoltó-parancsnokságok képviselőinek Erdélyi Krisztián tűzoltó dandártábornok adta át a támogatásról szóló okleveleket. Köszöntőjében a tábornok elmondta: a gyors segítséghez nemcsak profi szakemberek, hanem megfelelő eszközök is szükségesek. A főigazgató-helyettes kijelentette, a hivatásos tűzoltók részére komoly támogatást jelentenek az önkéntesek, akik ­ahogy azt a híradókban nap mint nap látni­ lehet, minden nap beavatkoznak valahol az országban. Végezetül az év végi ünnepekre, az ilyenkor szokásos számvetésre utalva a tábornok valamennyi önkéntes és önkormányzati tűzoltóságnak, mentőszervezetnek megköszönte egész éves tevékenységét.

A 2021-es központi költségvetésből az önkéntes tűzoltó egyesületek és mentőszervezetek összesen hétszáz, míg az önkormányzati tűzoltóságok kétszázhuszonöt millió forintos támogatást kaptak. Pest megyéből és a fővárosból összesen hatvankilenc szervezetnek csaknem húszmillió forintnyi (pénzbeli és eszközbeli) támogatást ítélt oda a bírálóbizottság, amelyben a főigazgatóság munkatársai mellett a Magyar Tűzoltó Szövetség delegáltjai is helyet kaptak.

Az önkéntes tűzoltó egyesületek pályázatára hatszázharminchat egyesület nyújtott be pályázatot. A megítélt támogatással működési, gépjármű- és szertárfelújítási forrásokhoz, valamint különféle tűzoltóeszközökhöz és felszerelésekhez, döntő részben egyéni védőeszközökhöz jutottak a szervezetek, több mint kétezer-hatszáz felszerelés beszerzése történt meg. Az idén harmincöttel több önkéntes tűzoltó egyesület részesült támogatásban, mint tavaly.

A mentőszervezetekben tevékenykedők létszámának növekedésével arányosan beavatkozásaik száma is emelkedett, tavaly összesen kétezer-kétszáznegyvenkilenc katasztrófavédelmi műveletben vettek részt az önkéntes mentőszervezetek. A korábbi évekhez hasonlóan a katasztrófavédelem idén is kiírta azt a pályázatot, amely az önkéntes mentőszervezetek tevékenységéhez kapcsolódó járművek, működési költségek finanszírozására, védőruházattal való ellátására, valamint a mentőszervezet tagjai oktatásának, vizsgáztatásának támogatására nyújt lehetőséget a központi költségvetésből. Százötvenegy önkéntes mentőszervezet jutott költségvetési támogatáshoz.

Az önkormányzati tűzoltóságok részére negyedik alkalommal kiírt pályázat kapcsán a tűzoltóságok pénzbeli támogatásokat és eszközöket kaptak. Eszközfejlesztésre mind a hatvan önkormányzati tűzoltóság pályázott. A feltételeket sikeresen teljesítő parancsnokságok védőeszközökre, tűzoltáshoz és műszaki mentéshez szükséges eszközökre, EDR rádiókra, valamint tűzoltójármű felújítására nyújtották be pályázataikat, végül csaknem nyolcszáz darab, harminchárom különböző fajtájú eszközt szerzett be a katasztrófavédelem.

Fotó: Szőke Péter BM OKF