Hírek

Beavatkozások 2021. okt. 11–17.
2021. október 20. 09:08
Itt az október, beköszöntött a fűtési szezon, ezért megjelentek a kéménytüzek is – heti beavatkozásokból válogattunk ismét.

Komárom-Esztergom megye

Tűz keletkezett egy kétszintes tömbház alsó szintjén Komáromban, kedd hajnalban. A komáromi önkéntes tűzoltók a komáromi hivatásosokkal együtt a füsttel telítődött helyiségeket légzőkészülékben oltották el. A beavatkozásban részt vevő többi tűzoltó a tömbház emeletén tartózkodókat menekítette ki. Az alagsori, irodának használt ingatlan oltását követően a felső szintről lekísért három lakó visszatérhetett otthonába. Az esettel összefüggésben személyi sérülés nem történt. Az utómunkálatok során kiderült, hogy a tűz mintegy öt négyzetméteren égett.

Nógrád megye

Családi ház pincéjében lévő kazán mellé felhalmozott salak gyulladt meg Dejtáron, a Dózsa utcában hétfő délután. A balassagyarmati és a rétsági hivatásos tűzoltók, valamint az Érsekvadkert Község Tűzoltó Egyesület önkéntesei a pincéből eltávolították az éghető anyagot, majd átszellőztették a helyiséget. Személyi sérülés nem történt.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

Egy beregsurányi családi ház folyosóján, műanyag ládában tűzifa égett hétfőn. A fehérgyarmati hivatásos, vásárosnaményi önkormányzati, valamint a tarpai és csarodai önkéntes tűzoltók az égő ládát eltávolították az épületből, majd ventilátorral átszellőztették az ingatlant. A tűz nem terjedt tovább, személyi sérülés nem történt. Lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség.

Mérken egy szabadon álló gázcsonknál szivárgott a gáz vasárnap délután egy üres építési telken. A nagyecsedi önkéntes és a mátészalkai hivatásos tűzoltók elszorították a csonkot, megszüntették a szivárgást és biztosították a helyszínt a szolgáltató szakembereinek kiérkezéséig.

Fejér megye

Egy személyautó és egy kőszállító nyerges vontató karambolozott a 8123-as út körforgalom és Bányatelep közötti szakaszán. Az október 12-én történt balesetben a személyautó négy utasa könnyű sérülést szenvedett, a teherautó sofőre nem sérült meg. A balesetnél a székesfehérvári hivatásos tűzoltók és a csákvári önkéntes tűzoltók közösen nyújtottak segítséget.

Idősotthonban gyulladt ki egy lakószoba vasárnap délelőtt Kincsesbányán. Füstérzékelő jelezte a tüzet, így azt azonnal észlelték, és az otthon dolgozói idejében megkezdték a gondozottak kimenekítését. A lángokat a székesfehérvári hivatásos tűzoltók fojtották el, az oltással párhuzamosan az emeleti teraszról két gondozottat hordágyon mentettek ki az épületből. A tűzben a szoba teljesen kiégett, mennyezete beszakadt. Több másik helyiség falai kormozódtak, az épület második szintje megtelt füsttel. Az utómunkálatokban a bodajki önkéntes tűzoltók is részt vettek. A mentők hat embert szállították kórházba, közülük két gondozottat, két dolgozót és a tűz keletkezésekor az otthonban tartózkodó két látogatót. A Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzvizsgálati eljárás keretében vizsgálja, mitől csaphattak fel a lángok.

Pest megye

Teljes terjedelmében égett egy személyautó kedd délután Budapest negyedik kerületében, Káposztásmegyer és Dunakeszi határán, a Pálya utcai vasúti aluljárónál. A fővárosi hivatásos tűzoltók eloltották a lángokat, munkájukat a fóti önkéntes tűzoltók segítették. Nem sérült meg senki.

Összeütközött egy tehervonat és egy személygépkocsi vasárnap este Tápiószecsőn, a Sági úti vasúti átjáróban. A vonat a sínek mellé lökte az autót. A kocsiban hárman utaztak, mindannyian el tudták hagyni a járművet. A tápiószecsői önkéntes és a nagykátai hivatásos tűzoltók átvizsgálták a személyautót és a vasúti szerelvényt is, majd biztosították a helyszínt. A balesetben egy ember súlyos, egy pedig könnyebb sérüléseket szenvedett.

Október 15-én kora reggel az M1 üzleti park bejáratánál az 1-es úton három autó ütközött. Ketten súlyosan, egy személy pedig könnyebben sérült. Az esethez a pátyi önkéntes tűzoltók vonultak ki, a helyszínelés idejére teljes útzárra volt szükség.

Győr-Moson-Sopron megye

Egymásba hajtott két autó vasárnap este Harka közelében, a Sopron felé vezető úton. A soproni hivatásos és a harkai önkéntes tűzoltók áramtalanították a járműveket, majd a helyszínelés után megszüntették a forgalmi akadályt. A mentők négy embert vittek kórházba.

Október 14-én este érkezett a riasztás, mely szerint Fertőrákoson, egy Fő utcai családi háznál ég a kémény. A fertőrákosi önkéntes tűzoltók kilenc fővel vonultak a helyszínre, és kezdték meg a vegyestüzelésű kazán égésterének a kitárazását egy D sugár biztosítása mellett, valamint megkezdték a padlástér átvizsgálását. A soproni hivatásos tűzoltókkal együtt a kéményt kitisztították, az izzást megszüntették.

Bács-Kiskun megye

Lehajtott az úttestről és felborult egy személygépkocsi vasárnap délután az 55-ös főút Kisszállás felé vezető szakaszán, Mélykút közelében. A jármű a tetején állt meg. A jánoshalmi önkormányzati és a mélykúti önkéntes tűzoltók kerekeire állították, majd áramtalanították az autót, ezt követően átadták a helyszínt a rendőrségnek. A mentők egy embert kórházba szállítottak.

Heves megye

Elesett és mozgásképtelenné vált egy túrázó vasárnap délután Mátraszentimre külterületén, az erdőben. A pásztói hivatásos tűzoltók és az Észak-Mátra Speciális Mentő és Önkéntes Tűzoltó Egyesület önkéntesei kihozták őt az erdőből, és átadták a mentőknek, akik könnyű sérülésekkel kórházba szállították. 

Vas megye

Életet mentett a szén-monoxid érzékelő egy csényei családi házban a Sport utcában vasárnap délután. A sárvári hivatásos és a csényei önkéntes tűzoltók kiérkezéséig a lakók szellőztetni kezdtek, majd elhagyták a családi házat. Az egységek mérőműszerei kimutatták a szén-monoxid jelenlétét a lakás levegőjében, majd a helyszínre kérték a gázszolgáltató szakembereit. Az eset során nem sérült meg senki. 

Somogy megye

Október 11-én 21:48-kor érkezett a riasztás, hogy a Fonyód-bélatelepi gyermekotthon udvarán dekorációnak használt összerakott szalmabálák égnek. A balatonboglári önkormányzati és a fonyódi önkéntes tűzoltók a tüzet közösen eloltották egy gyorsbeavatkozó sugárral és kéziszerszámokkal. Személyi sérülés nem történt. (Fotó: Boglár ÖTP)

 

A fotók a beavatkozásokat végző ÖTE tulajdonát képezik, kivéve, ahol ezt máshogy jeleztük.