Hírek

Gyakorlat Szlovéniában – magyar önkéntes tűzoltókkal
2021. október 06. 08:11
Földrengések okozta helyzetekre fókuszáló nemzetközi gyakorlat kezdődött tegnap Szlovéniában, magyar önkéntes tűzoltók részvételével.

A Siquake néven futó projekt keretében Ljubjanában a következő napokban a szlovén, horvát és magyar közepes városi kutató-mentő csapat mellett egy osztrák víztisztító és egészségügyi modul, valamint egy olasz mérnökcsapat dolgozik együtt, és az olaszok gondoskodnak a kimenekített emberek ideiglenes elhelyezéséről is. Magyarországot a Huszár önkéntes mentőszervezet tagszervezetei képviselik.

A HUSZÁR mentőszervezet

A HUSZÁR közepes kutató-mentő csapat, amelyet önkéntes különleges kutató-mentő egységek alkotnak. A csapat vezetését és irányítását nemzetközi bevetés esetén a BM OKF végzi, a csapat a riasztást is az OKF-től kapja. Bevetés esetén a feladataik közé tartozik a keresőkutyákkal vagy műszaki kereső berendezésekkel történő kutatás, mentés, beleértve a nagy tömegű tereptárgy megemelésével történő mentést, vasbeton és acélszerkezetek bontása, kötelekkel végzett speciális műveletek, dúcolási szakműveletek, veszélyes anyagok kimutatása és elkülönítése, újraélesztési és életben tartási szakműveletek. 

A Siquake 2020 néven megrendezett, korábban a járványhelyzet miatt elhalasztott nemzetközi gyakorlat felkészülési napján, október 4-én a szervezők és a trénerek az Edvard Peperka katonai bázis területén mérhették fel a körülményeket, tekinthették meg a csapatok táborhelyét, és kaptak tájékoztatást a gyakorlat végrehajtásának menetéről. A magyar csapatot az előkészületi munkálatok során dr. Hábermayer Tamás tűzoltó ezredes és Polyák Dániel tűzoltó hadnagy képviselte. 

A HUSZÁR önkéntes mentőszervezet tagszervezetei a nulladik napot hazai felkészüléssel töltötték, majd október 5-én, kedden indulnak el Nagykanizsáról Ljubjanába. A csapatok a Fogadóközpontba (RDC) történő beérkezést követő rutinfeladatok után kezdhetik meg a bázis építését, ezzel párhuzamosan az egyes kárhelyszínek felderítését, és ezt követően láthatnak hozzá a gyakorlat feladataihoz. A szervezők és a csapatok képviselői egyébként arra számítanak, hogy a későbbi munkát jelentősen nehezíti majd a Szlovéniában mára (szerdára) ígért, nagy mennyiségű eső.