Hírek

Beavatkozások 2021. szept. 20–26.
2021. szeptember 28. 09:13
Heti körkép önkéntes és önkormányzati tűzoltóink beavatkozásairól.

Somogy megye

Egymásba rohant két személykocsi szerdán kora reggel a 61-es főúton, Inke és Vése között. Az ütközéstől mindkét autó a tetejére borult. A böhönyei és csurgói önkormányzati, valamint a vései önkéntes tűzoltók kerekeire állították, majd áramtalanították az autókat és segítettek megszüntetni a forgalmi akadályt. A két kocsiban összesen öten utaztak, hárman könnyebben megsérültek a balesetben.

Vas megye

Elhagyta az úttestet, majd fának csapódva állt meg egy autó a 84-es főúton, Kissomlyó közelében csütörtökön hajnalban. A sofőr beszorult a roncsba. A sárvári hivatásos, valamint a jánosházi és az egyházashetyei önkéntes tűzoltók vonultak a balesethez. Az egységek feszítővágó berendezést és orrfűrészt használtak, hogy hozzá tudjanak férni az autóba beszorult emberhez, akit a mentőkkel közösen kiemeltek és mentőautóba helyeztek. A műszaki mentés idejére az érintett útszakaszt teljes szélességében le kellett zárni a forgalom elől.

Nógrád megye

Karancsságon, a Kossuth úton egy családi ház konyhájában jelzett tegnap a szén-monoxid-érzékelő. Az esethez a szécsényi hivatásos tűzoltók és a Kisherceg Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjai vonultak. A tűzoltók méréseket végeztek, de egészségre ártalmas koncentrációt nem mutattak a műszerek. A lakók figyelmét felhívták arra, hogyan kell helyesen használni az érzékelőt.

Vezetés közben rosszul lett egy sofőr szept. 26-án délután Bátonyterenyén, a Madách úton. A vezető az út szélére húzódott, autója belülről zárva volt. A bátonyterenyei hivatásos tűzoltók és az Észak-Mátra Speciális Mentő és Önkéntes Tűzoltó Egyesület önkéntesei felnyitották az autót, és segítettek kiemelni a sofőrt. 

Fejér megye / Pest megye

Tűz keletkezett egy családi ház kazánházában Tökön szeptember 23-án, a Fő utcában, ahol teljes terjedelmében égett a helyiség. A bicskei önkormányzati, valamint a bicskei és zsámbéki önkéntes tűzoltók eloltották a lángokat. Az egységek a kazánházból két gázpalackot is kivittek, amelyeket azután visszahűtöttek. Személyi sérülés nem történt az eset során.

A Velence ÖTE kapott riasztást szept. 25-én Velence-Észak M7 autópálya 45-ös kilométerszelvényéhez, ahol egy személygépkocsi kigyulladt. A helyszínre az önkéntesek három fővel, elsőként érkeztek. A székesfehérvári hivatásosokkal az autót és a körülötte lévő aljnövényzetet eloltották, a veszélyt elhárították.

Győr-Moson-Sopron megye

Árokba hajtott és fának ütközött egy autó csütörtök délután Ásványráró térségében. A jármű egyedül utazó sofőrje szorult a kocsiba, őt feszítővágó segítségével szabadították ki a műszaki mentést végző lébényi és győri hivatásos tűzoltók, valamint az ásványrárói önkéntes tűzoltók, akik végül a sérültet átadták a mentőknek. A műszaki mentés idejére az érintett útszakaszt teljes szélességben lezárták, majd egy sávon megindulhatott a forgalom.

Szept. 24-én riasztás érkezett, miszerint a 83-as főúton közlekedési baleset történt. A helyszínre Győrszemere önkéntes tűzoltói érkeztek, egy gépjárműfecskendővel és egy gyorsbeavatkozóval, valamint 8 fővel. Kiérkezést követően a gépjárművet áramtalanították, majd a hivatásos egységekkel együtt kerekeire állították és az útról letolták, a szétszóródott fát pedig leszórták az úttestről.

Békés megye

Egy meghibásodott kombájn vesztegelt tegnap, a hajnali órákban a Battonya és Dombegyház közötti úton. A forgalomra veszélyt jelentő műszaki hibás mezőgazdasági gép hidraulikarendszeréből ráadásul olaj került a burkolatra. A battonyai önkéntes és a mezőkovácsházi hivatásos tűzoltók körbekordonozták és megvilágították az üzemképtelen munkagépet, majd az úttestre került olajszármazékot felitató anyaggal leszórták. Az elromlott munkagép javításáról, valamint elszállíttatásáról a tulajdonos intézkedett.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

Félig elmerült motorcsónakot mentettek a tűzoltók a gávavencsellői kikötőben vasárnap. Az ibrányi önkormányzati és a gávavencsellői önkéntes tűzoltók kiszivattyúzták a vizet a csónakból, így az ismét üzemképessé vált.

Jász-Nagykun-Szolnok megye

Mintegy ötezer négyzetméternyi területen kapott lángra szemét tegnap délután egy Jásztelek külterületén lévő hulladéklerakó telepen. Az esethez a jászberényi, szolnoki, nagykátai és hatvani hivatásos, illetve a jászapáti önkéntes tűzoltók, továbbá a Jász-Nagykun-Szolnok megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat vonult. Az egységek három vízszállító jármű segítségével, összesen hat vízsugárral fékezték meg a lángokat. Munkájukat több erőgép és teherautó segítette, amelyekkel földet hordtak és terítettek szét az izzó szeméthalomra. A katasztrófavédelmi mobil labor a jelentős füstterhelés miatt Jásztelek belterületén méréseket végzett, de veszélyes anyag egészségre ártalmas koncentrációban nem jutott el oda. Az eset során nem sérült meg senki.

Komárom-Esztergom megye

Tata belterületén hajtott végre műszaki mentést a Kocs ÖTE a tatabányai hivatásos tűzoltókkal együtt szeptember 25-én késő este.