Beavatkozások 2021. aug. 9–15.
2021. augusztus 17. 08:30
A múlt heti beavatkozások között viharkárok, tűzoltás és műszaki mentések is szerepelnek, köztük egy súlyos, halálos kimenetelű buszbalesettel is.

Győr-Moson-Sopron megye

Két autó ütközött össze a 82-es főút 42-es kilométerénél, Veszprémvarsány térségében hétfőn délelőtt. A pannonhalmi hivatásos tűzoltók és a Veszprémvarsányi ÖTE tagjai áramtalanították a járműveket.

Aug. 11-én Rábapatonán egy családi ház melléképülete égett. A koroncói önkéntes tűzoltók 9 fővel érkeztek a helyszínre, ahol 2 vízsugárral kezdték meg az oltást. A tűz nem terjedt át a lakóépületre. A győri hivatásos tűzoltók mellett a bezi és börcsi önkéntes tűzoltók voltak még a helyszínen.

Aug. 12-én Zsirán egy munkagép gázcsövet vágott át. A  kiérkező egységek a gázszivárgást egy feszítő-vágó berendezéssel megszüntették. A csepregi önkormányzati, a répcevisi és peresznyei önkéntes tűzoltók voltak a helyszínen. (Fotó: Répcevisi ÖTE)

Aug. 15-én kapott a Sarród ÖTE riasztást bejelzett tűzjelzőhöz a Fertődi Eszterházy Kastélyhoz. A helyszínre 4 fővel érkeztek, ahol a kapuvári hivatásosoknak meghibásodott tűzjelző felkutatásában segédkeztek, illetve az önkéntesek félpályás útlezárást biztosítottak.

Bács-Kiskun megye

Két kockabála égett Mátételke külterületén hétfő délelőtt. A bajai hivatásos, a bácsalmási önkormányzati, valamint a bácsalmási önkéntes tűzoltók vízsugárral és kéziszerszámokkal fékezték meg a lángokat.

Egy lakóház padlástere és födémszerkezete égett Bácsbokodon, a Damjanich utcában csütörtök délelőtt. A bajai hivatásos és a bácsbokodi önkéntes tűzoltók egy padláson rekedt embert kimentettek az épületből, és eloltották a tüzet.

Föld alatti gázvezetéket rongált meg egy munkagép csütörtökön délelőtt a Bács-Kiskun megyei Dunavecsén. A baleset miatt a vezetékből ömlött a földgáz. A dunaújvárosi hivatásos és a dunavecsei önkéntes tűzoltók a közeli hat családi házat áramtalanították, és lakóit megkérték, hogy a szivárgás megszüntetéséig hagyják el otthonukat. A tűzoltók segítettek egy munkagödör kiásásában a gázszolgáltató szakembereinek, akik végül elszorították a megrongált vezetéket.  A munkálatok idejére, körülbelül egy órán át kétszáz ingatlanban szünetelt a gázszolgáltatás. Személyi sérülés nem történt.

Veszprém megye

Két teherautó ütközött össze kedden délelőtt a 7315-ös úton, Nyirád és Szőc között. Az ajkai hivatásos tűzoltók az egyik járműből hidraulikus feszítővágó berendezés segítségével kiemelték a sofőrt. A sérült embert mentőhelikopter szállította kórházba. A beavatkozás teljes útzár mellett zajlott: a nyirádi önkéntes tűzoltóegység közreműködésével áramtalanították a sérült járműveket, felitatták az úttestre ömlött folyadékot, és a rendőri helyszínelést követően megszüntették a forgalmi akadályt.

Pest megye

Öt, egy másik balesetben pedig további két személygépkocsi ütközött össze kedden délután az M5-ös autópálya Szeged felé vezető oldalán, Ócsa térségében. Műszaki mentés céljából a dabasi hivatásos és az ócsai önkéntes tűzoltók érkeztek a baleset helyszínére. Az egységek megszüntették a forgalmi akadályt. Az eset során személyi sérülés nem történt.

A szigetújfalui önkéntes tűzoltók vasárnap este kapták a riasztást Szigetszentmártonra, ahol  egy fa kidőlt és villanyvezetéket szakított. A jelzett helyen egy 20 méter magas fenyőfa 10 méter magasan letört, személygépjárműre dőlt és a bejövő villanyvezetéket leszakította. Az egység motoros láncfűrésszekkel és dugólétra segítségével a fát összedarabolta.

Aug. 15-én a budakeszi önkéntes tűzoltók a vihar áthaladását követően kaptak riasztást a Budakeszi és Páty közötti útra, ahonnan fakidőlést jelentettek. Az út Pátyhoz közelebb eső részén a vihar egy 500 méteres szakaszon jelentős pusztítást végzett, az út melletti fákról több ág is az útra szakadt, illetve egy tíz méter magas fa is keresztbe dőlt az úton teljes útzárat okozva. Az akadályt jelentő ágakat a második kerületi hivatásos tűzoltók irányítása mellett, velük közösen szisztematikusan távolították el az önkéntesek.

Augusztus 9-én érkezett a riasztást, miszerint Szigetszentmárton, Sugár úton egy villanyoszlop lakóház irányába megdőlt, az elektromos vezeték a ház tetején fekszik. A fa villanyoszlop a betongyám fölött elkorhadt, és az éjszakai viharban megdőlt. Az oszlopról 4 lakóépület elektromos ellátása működik. A káresetet tűzoltótechnikával nem lehetett felszámolni, így a helyszínre vonuló ráckevei önkormányzati tűzoltók az ELMŰ-t kérték a helyszínre.

Vas megye

Meredek hegyoldalon közlekedve vesztette el az uralmát a jármű fölött egy utánfutós kistraktort vezető ember Felsőcsatáron, a Hegy utcában kedden, a kora esti órákban. A sofőr a hegyoldalba zuhant, a jármű egy közeli árokba csapódva állt meg. A szombathelyi hivatásos és felsőcsatári, valamint a nardai és vaskeresztesi önkéntes tűzoltók a mentőkkel közösen mentőboardra helyezték a sofőrt, majd a meredek hegyoldalból lehozták és mentőautóba helyezték. A tűzoltók ezt követően a járművet áramtalanították, majd kerekeire állították.

Építkezési területen rongálta meg a gázvezetéket egy munkagép Jákfán, a Kossuth utcában kedden délután. A sárvári hivatásos és a jákfai önkéntes tűzoltók vonultak a helyszínre. Az egységek a gázszolgáltató szakemberek kiérkezéséig biztosították a helyszínt, valamint áramtalanították a környező házakat. Az eset során nem sérült meg senki.

Zala megye

Kettétört egy tizenöt méter magas fa tegnap délután Alsópáhokon, a Diófa utcában, leszakadt darabja pedig elfoglalta az úttestet. A helyszínre a keszthelyi hivatásos és az alsópáhoki önkéntes tűzoltókat riasztották, akik motoros láncfűrésszel szüntették meg a forgalmi akadályt. Személyi sérülés nem történt.

A vasárnapi vihar után a gelsei önkéntes tűzoltókat is fekidőlésekhez riasztották, például Pölöskefő-Zalaszentbalázs közti útszakaszhoz, illetve Zalaegerszeg környékére több esetben.

Komárom-Esztergom megye

Teljes terjedelmében égett egy ponyvás kamion és két autószállító tréler a 13-as főút mellett, Bartusek-pusztánál, egy kamionterminál területén péntekre virradóra. A két autószállító összesen kilenc járművet szállított, ezek is teljesen elégtek. A komáromi, tatabányai és nyergesújfalui hivatásos, ácsi önkormányzati, valamint komáromi önkéntes tűzoltók – a Komárom-Esztergom megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett – négy vízsugárral előbb megakadályozták a tűz továbbterjedését, majd eloltották a lángokat. Személyi sérülés nem történt.

A délutáni órákban kapta a riasztást a Nyerges ÖTE a Megyei Műveletirányítástól tűzesetre Nyergesújfalun, miszerint egy 20 köbméteres konténerben vegyes hulladék égett. A nyergesi hivatásos egységekkel közösen 2 gyors-beavatkozó sugárral és kéziszerszámokkal végezték az oltást, egy rakodógép segített a hulladék szétterítésében.

Csongrád-Csanád megye

Csütörtökön Újszentiván közelében két bála izzott, a tüzet a szegedi hivatásos tűzoltók oltották el. A délutáni órákban Sándorfalva közelében másfél hektáron száraz fű, avar égett. A tüzet a megyeszékhely hivatásos tűzoltói és a sándorfalvi önkéntes tűzoltók fojtották el.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

Fém hulladéktárolóban, valamint mellette szemét, környezetében pedig ötven négyzetméteren a száraz fű és a gaz égett tegnap Nagyecseden, a Berekoldal utcában. A nagyecsedi önkéntes tűzoltók gyorssugárral, kéziszerszámokkal avatkoztak be.

Fejér megye

Árokba borult egy turistabusz vasárnap, kora reggel az M7-es autópálya Fejér megyei szakaszán. A Horvátországból Budapestre tartó jármű a szabadbattyáni lehajtó után lesodródott az útról, átszakította a szalagkorlátot, a sztrádafelüljáró hídpillérének ütközött, majd a vízelvezető árokban az oldalára borult. A székesfehérvári hivatásos és a Sárvíz Tűzoltó Egyesület önkéntesei a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett tizennégy utast mentettek ki feszítővágókkal az első és a hátsó szélvédőn át a járműből. A mentés során több ülést és a felborult busz mennyezetéről belógó monitorokat is el kellett távolítaniuk a tűzoltóknak, hogy a bent rekedt embereket meg tudják közelíteni. A buszon a két sofőrrel együtt ötvenhatan ültek, a balesetben nyolcan a helyszínen életüket vesztették. A mentőszolgálat tájékoztatása szerint tizenhatan súlyos, harmincketten könnyebben sérültek meg, őket a székesfehérvári, a siófoki, a veszprémi és egy budapesti kórházba szállították. Az összeroncsolódott autóbuszt a tűzoltók daru és két kamionmentő csörlőjével állították kerekeire, majd daruval emelték fel a rézsűn, végül ismét csörlőkkel húzták ki a leállósávba. A csaknem tízórás mentés után délután indulhatott meg újra a forgalom a sztráda ezen szakaszán. (Fotó: Szabó-Bisztricz Anett tűzoltó százados, Fejér MKI)

Szombat délelőtt Moharakodó mellé vonultak a fehérvárcsurgói önkéntes tűzoltók, ahol mezőgazdasági munkából kifolyólag lángra kapott az aljnövényzet. Percek alatt a helyszínre érkeztek, majd a lángok eloltását követően megérkezett a fehérvári hivatásos egység is, akikkel a még izzó, parázsló részeket, közös erővel eloltották.

Nógrád megye

Vasárnap délután ötezer szénabála gyulladt ki Nógrádkövesden, a Béke utcában, egy hétszáz négyzetméteres, fémszerkezetű szénatárolóban. A lángok egy mezőgazdasági munkagépre is átterjedtek, amely teljes terjedelmében égett. A tüzet a balassagyarmati, a berceli, a rétsági, az aszódi, a váci és a gödöllői hivatásos tűzoltók, valamint az Észak-Mátra Speciális Mentő és Önkéntes Tűzoltó Egyesület, az Ipoly-völgyi Különleges Mentő és Önkéntes Tűzoltó Egyesület és a Karancs Speciális Mentőszolgálat, Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület önkéntesei oltották, a Nógrád megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett. A lángok oltásában két munkagép is segédkezett. Az utómunkálatok még hétfőn délelőtt is tartottak.

Tolna megye

Tegnap délután a Tolna megyei Csibrák külterületén száznyolcvan szalma körbála és körülötte mintegy háromszáz négyzetméteren aljnövényzet égett. A tűzesethez a dombóvári és szekszárdi hivatásos, továbbá a kurdi önkéntes tűzoltókat riasztották, akik egy szerelt vízsugár és kéziszerszámok segítségével oltották el a lángokat. A beavatkozást egy erőgép is segítette.

A fotók a beavatkozást végző önkéntes tűzoltó egyesület tulajdonát képezik, kivéve, ahol ezt másként jeleztük.