Hírek

Beavatkozások 2021. júl. 5–11.
2021. július 14. 13:06
A múlt héten az időjárás ismét kemény próbák sorozata elé állította az önkéntes tűzoltókat – olyannyira, hogy a pénteki jégveréssel kapcsolatos híreket külön bejegyzésben taglaltuk, az heti körképünkben nem szerepel.

Pest megye

Karambolozott két autó a 31-es főút Sülysáp és Mende közötti szakaszán, a 38-as kilométer közelében júl. 5-én. Az egyik járműbe egy ember beszorult, őt feszítővágóval szabadították ki, majd átadták a mentőknek a nagykátai hivatásos tűzoltók. A sérültet könnyű sérülésekkel szállították kórházba. A munkálatokat a sülysápi önkéntes tűzoltók segítették, akik áramtalanították a járműveket.

Júl. 6-án délben tűz ütött ki egy földszintes, nyolcvan négyzetméteres családi házban Nagymaroson, a Diófa utcában. A ház egyik szobájában a heverő égett, a ház megtelt füsttel. A nagymarosi önkéntes és a váci hivatásos tűzoltók kiérkezése előtt egy eszméletlen férfit a szomszédok az ablakon keresztül kivittek az épületből, valamint kívülről kerti locsolóval elkezdték oltani a tüzet. A tűzoltók a házba bejutva megfékezték a lángokat, emellett átvizsgálták és átszellőztették az épületet. A házból egy gázpalackot is kivittek, megelőzve ezzel a robbanást. Az eset során egy ember életét vesztette, egy pedig könnyebben megsérült. A tűz pontos keletkezési helyét, idejét és okát tűzvizsgálat során derítik ki.

Egymásba futott két személyautó Vácott, a Szent László úton csütörtökön délután. A város hivatásos és önkéntes tűzoltói áramtalanították a járműveket. A balesetben három ember volt érintett, közülük két embert könnyű sérülésekkel szállítottak kórházba.

Júl. 5-én délután segélykérés érkezett, hogy egy autóban menet közben tűz keletkezett. A sofőr a Pátyon, a Somogyi Béla úton félreállt. A pátyi önkéntes tűzoltók hat fővel rövid időn belül a helyszínre érkeztek, de szerencsére egyik bajtársuk éppen munkából hazafelé észlelete a füstöt, megállt és egy porral oltóval sikeresen megfékezte a nagyobb tüzet.

Fejér megye

Egy nagymama kérte a tűzoltók segítségét júl. 5-én délután a Fejér megyei Pázmándon. Családi házuk konyhájában sütéshez készülődve az unokájával olajat melegítettek egy serpenyőben, az olaj azonban túlhevült, és a fedő felemelése után a kicsapódó pára befolyt a forró zsiradékba, amelytől az olaj kifröccsent és belobbant, meggyújtva a tűzhely fölötti páraelszívót és konyhaszekrényt. A lángokat egy porral oltóval sikerült elfojtaniuk. Az elsőként kiérkező, önállóan is beavatkozó pázmándi önkéntes tűzoltók megbontották a páraelszívót és a belsejében még izzó részeket eloltották. Az ingatlant a székesfehérvári hivatásos tűzoltókkal közösen vizsgálták át. A sütéshez készülődő lány a kezén könnyebb égési sérüléseket szenvedett, kivizsgálásra kórházba szállították.

Komárom-Esztergom megye

Összeütközött két személykocsi júl. 7-én  reggel Tatán, az Agostyáni úton. A tatabányai hivatásos és a kocsi önkéntes tűzoltók áramtalanították a járműveket és felitatták a kifolyt üzemanyagot. A műszaki mentés és a rendőrségi helyszínelés ideje alatt forgalomkorlátozás volt érvényben az útszakaszon. A baleset helyszínén a mentők három embert láttak el, egyiküket kórházba is szállították.

Győr-Moson-Sopron megye

Több helyen is szabadtéri tüzek adtak munkát szerdán Győr-Moson-Sopron megye tűzoltóinak. Délután Csapod és Cirák között, a kavicsbánya közelében égett mintegy három hektáron a száraz fű. A kapuvári és sopronkövesdi hivatásos, valamint a fertőszentmiklósi önkéntes tűzoltók közös erővel fékezték meg a lángokat. Este az M1-es autópálya Budapest felé vezető oldalán, a száznegyvenhetes kilométerszelvénynél gyulladt meg két helyen is a száraz fű, a tüzet a lébényi hivatásos tűzoltók oltották el. Szintén az esti órákban Téten, a Zrínyi utca végénél pedig egy hektáron égett a tarló és a rendre rakott széna. A helyi és győrszemerei önállóan beavatkozó önkéntes tűzoltók mellett a győri hivatásos tűzoltók is részt vettek a lángok megfékezésében.

Füstölő kombájnhoz riasztották a mosonmagyaróvári hivatásos és a levéli önkéntes tűzoltókat tegnap délután Levél határába. Az aratást végző mezőgazdasági munkagép füstölését az ott lévők két porral oltóval megszüntették, a tűzoltók a felforrósodott alkatrészeket hűtötték vissza. A tűz a tarlóra nem terjedt át.

A vasárnap hirtelen lezúduló nagy mennyiségű eső Győr-Moson-Sopron megye tűzoltóinak is adott munkát. A hétfő reggeli órákig ötvennyolc beavatkozást végeztek, ennek nagy részében vizet távolítottak el pincékből, alagsori helyiségekből. Az eső okozta beavatkozások mellett a zivataros idővel érkező villámlás is okozott kisebb károkat, épületek tetejét, kéményét rongálta meg négy esetben, és néhány kidőlt fát, lehasadt faágat is hagyott maga után, ilyen helyszínen a többi között Győrben, Ménfőcsanakon, Győrújbaráton, Győrszemerén és Gönyűn dolgoztak az egységek. Az esőzéssel kapcsolatos munkálatokat a győri, pannonhalmi és lébényi hivatásos tűzoltók mellett a győrszemerei, téti győrújbaráti, bezi, pannonhalmi és mosonszentmiklósi önkéntes tűzoltók is segítették. Vasárnap hatvanhárom hivatásos és önkéntes tűzoltó tizennégy technikai eszközzel dolgozott a károk elhárításán.

Július 11-én egy gépjármű kisodródott egy kanyarban, Lázi után, Oroszlány irányában. Két személy utazott az autóban, ők könnyebben megsérültek. Az esetnél a Veszprémvarsányi ÖTE önkéntesei avatkoztak be a pannonhalmi hivatásosok mellett.

Somogy megye

Körülbelül másfél hektáron égett a gabona a Somogy megyei Lengyeltóti külterületén, a Dózsa György utca közelében. A marcali hivatásos, a balatonboglári önkormányzati és a buzsáki önkéntes tűzoltók oltották el a tüzet. Az egységek munkáját két erőgép is segítette. (fotó: Balatonboglár ÖTP)

Kigyulladt egy bozótos terület csütörtökön a Somogy megyei Niklán, a Kossuth Lajos utcában. Egy mintegy kétszáz méter hosszú és negyven méter széles, nehezen járható területen égett a tűz, amely két házat is veszélyeztetett. A marcali és a keszthelyi hivatásos tűzoltók három vízsugárral és kéziszerszámokkal, csaknem három óra alatt oltották el a tüzet. Délután a tarló gyulladt ki Nagybajom külterületén, a 61-es főút közelében. A kaposvári, a nagyatádi és a nagykanizsai hivatásos, a böhönyei önkormányzati, valamint a nagybajomi és a böhönyei önkéntes tűzoltók fojtották el a lángokat. Tizenöt hektár fás, bokros, erdős terület, ugyanekkora kiterjedésű tarló, és további nyolcvan hektáron gabona égett le.

Lábon álló gabona gyulladt ki Inke határában július 11-én. Az esethez a Csurgó ÖTP mellett a Nagykanizsa HTP II.szere vonult. A helyszínen 45 hektár területen égett a részben learatott tarló, részben lábon álló gabona. Az egységek erőgépek közreműködése mellett a tüzet szakszerűen és gyorsan eloltották, így a nagy szél ellenére is jelentős részt sikerült megmenteni.

Vas megye

A tűzgyújtási tilalom ellenére gumiabroncsokat és fahulladékot égetett a tulajdonos egy felsőcsatári, Jókai Mór utcai ingatlanon az erdő közvetlen közelében. A szombathelyi hivatásos, a felsőcsatári, nardai és vaskeresztesi önkéntes tűzoltók oltották el a lángokat. A tűz nem terjedt tovább, személyi sérülés nem történt.

Vasárnap a késő esti órákban átszakította a szalagkorlátot, majd az árokba csapódva állt meg egy kisteherautó az M86-os gyorsforgalmi úton Répcelak közelében. A járműben csak annak vezetője tartózkodott, aki megsérült a balesetben, őt a mentők kórházba szállították. A répcelaki önkormányzati és a nicki önkéntes tűzoltók áramtalanították a kocsit.

A viharos időjárás miatt nyolc alkalommal riasztották a Vas megyei tűzoltókat vasárnap és hétfőn hajnalban. A legtöbb esetnél villám csapott kapcsolószekrénybe, házba, fába, több helyen fa dőlt ki, míg egy helyszínen a ház pincéjében felgyűlt csapadékvizet kellett eltávolítani. Egy házba is befolyt a víz Vépen, a Rákóczi utcában, a szombathelyi hivatásos és a vépi önkéntes tűzoltók két szivattyú segítségével távolították el. Sárváron, a Vadkert körúton egy tíz méter magas fa dőlt az útra. A helyi hivatásos tűzoltók motoros láncfűrész segítségével feldarabolták, majd eltávolították a fát. Családi ház udvarában lévő fába csapott a villám Bükön, a Petőfi utcában. A fáról faágak hullottak a bicikliútra, amelyet a csepregi önkormányzati tűzoltók eltávolítottak. Egyik eset kapcsán sem sérült meg senki.

Bács-Kiskun megye

Tarló és lábon álló gabona gyulladt ki júl. 8-án délután egy Felsőszentiván és Mátételke közötti területen, az 55-ös főút közelében. A bajai, a kiskunhalasi és a nagybaracskai hivatásos, a bácsalmási önkormányzati, valamint a bácsalmási önkéntes tűzoltókat riasztották a tűzesethez. Az egységek elfojtották a lángokat. Védőszántással erőgépek is segítették a munkálatokat. Mintegy három hektár leégett, de harmincat sikerült megmenteni.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

Letért az úttestről, árokba hajtott, majd az oldalára borult egy személykocsi vasárnap Ömböly és Nyírbéltek között. A nyíradonyi és mátészalkai hivatásos, valamint a nyírbélteki önkéntes tűzoltók áramtalanították a járművet és feszítővágó segítségével kiemelték a járműben egyedül utazó sofőrt, akit a mentők kórházba szállítottak.

Békés megye

Kigyulladt egy ház tetőszerkezete vasárnap délután Füzesgyarmaton, az Ady Endre utcában. A füzesgyarmati önkéntes tűzoltók, valamint a szeghalmi és a mezőberényi hivatásos tűzoltók, a Békés megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat ellenőrzése mellett a tüzet öt vízsugárral és kéziszerszámokkal eloltották, majd az épületet hőkamerával átvizsgálták. A házból a tűzoltás során az egység egy sértetlen gázpalackot kihozott, valamint megtalált egy felhasadt palackot a tűzzel érintett területen. A lakórészre a tűz nem terjedt át, de az oltás során átázott födém több helyen leszakadt. Lakosságvédelmi intézkedés keretében a lakókat ideiglenesen rokonok fogadták be.

 

A fotók mindig az adott, beavatkozást végző ÖTE tulajdonát képezik, kivéve, ahol ezt máshogy jeleztük.