Hírek

Tapasztalatok jégkárok után – az önkéntes tűzoltók szemszögéből
2021. július 14. 11:43
A kaposvári KÖTÉL Egyesület a közelmúltban Ausztriából szerzett be egy MAN típusú emelőkosaras gépjárművet, amely hasznosnak bizonyult a jégkárok felszámolásánál is.

A KÖTÉL Egyesület először a Somogy megyei Kadarkúton, később a Baranya megyei Sellyén vett részt a súlyos jégkár utáni helyreállítási munkálatokban. Mindkét esetben jól jött az emelőkosaras jármű (amelyet az önkéntesek csak Mancinak becéznek), hiszen számos háztető megrongálódott, így építőanyagot és dolgozókat kellett feljuttatni a tetőre – sokszor úgy, hogy a tetőszerkezet faanyaga a biztonságos közlekedést nem tette lehetővé. Ezeknél a házaknál így az önkéntesek a felső biztosítást hajtották végre a kosárból, ahol két fő tud biztonságosan dolgozni.

Külön sajátossága volt a sellyei esetnek, hogy az építőanyag-ellátási problémák itt is éreztették hatásuka: vasárnapra elfogyott a javításhoz szükséges tetőléc, így rengeteg önkéntes tűzoltó kényszerült leállni. Szerencsére a helyi műveletirányítás kérésére egy kaposvári tüzép kinyitott, ahonnan a KÖTÉL teherautójával 3500 m tetőlécet sikerült a helyszínre szállítani, így némi kényszerszünet után folytatódhattak a munkálatok.

Fotók: KÖTÉL 

 

Korábban írtunk arról, hogy a kadarkúti, és a sellyei helyreállításban kik vettek részt.


 

Kapcsolódó képek:

Tapasztalatok jégkárok után – az önkéntes tűzoltók szemszögéből Tapasztalatok jégkárok után – az önkéntes tűzoltók szemszögéből Tapasztalatok jégkárok után – az önkéntes tűzoltók szemszögéből
>>> További képek a galériában <<<