Hírek

Múzeumi világnap közel 120 éves fényképekkel
2021. május 25. 08:13
Régészeti kulisszatitkok, több évtizeddel ezelőtti egyenruhák és tűzoltó relikviák is megtalálhatóak a nyíregyházi tűzoltó múzeumban, amely egy véletlennek köszönhetően tovább bővült.

A nyíregyházi Nagyfeő Ágnes családi fotók rendezgetése közben bukkant rá két nagyon réginek tűnő fényképre. Az egyik fotó 1902-es, míg a másik 1905-ös készítési dátumról vallott, mindkettőn nyíregyházi tűzoltók szerepeltek. Mint kiderült, évtizedekkel ezelőtt anyai nagyapja mentette meg ezeket a régi fotókat.

Ágnes és családja úgy döntött, a legmegfelelőbb, ha a különleges, elfeledettnek hitt fényképek visszakerülnek a nyíregyházi tűzoltókhoz. Toldi Andrással, a szabolcsi megyeszékhely hivatásos tűzoltó-parancsnokságának parancsnokával vette fel a kapcsolatot. A tűzoltó alezredes Dr. Konthy Gyuláról, a Nyíregyházi Önkéntes Tűzoltó Egylet egykori főparancsnokáról elnevezett emlékhelyen fogadta a felajánlót.

A legendás Dr. Konthy Gyula mindkét fotón szerepel, hiszen az 1902-es egri országos tűzoltó konferencián és versenyen, valamint a 1905-ös szegedi országos tűzoltó kongresszuson és megmérettetésen is részt vett bajtársaival. A nyíregyházi ÖTE tizenhárom másik egylettel együtt indult az egri versenyeken, ahol a négykerekű mozdonyfecskendő iskola- és gyorsszerelésében oklevelet, a három horoglétrával való iskola- és gyorsmászásban pedig I. díjat, az egy horoglétrával való mászásban pedig II. díjat nyert. A szegedi, 1905 augusztusi rendezvényen is diadalmaskodtak a nyíregyháziak. A négykerekű billenőfecskendő szerelésében az I. díjat, valamint a Szeged városa által felajánlott ezüstözött Szent Flórián szobrot is ők nyerték el.

A különleges, közel 120 éves fényképeket restaurálás után helyezik ki a Dr. Konthy Gyula Emlékhelyen.

Fotó: Rutkai-Dér Vivien tű. főhadnagy, szóvivő


 

Kapcsolódó képek:

Múzeumi világnap közel 120 éves fényképekkel Múzeumi világnap közel 120 éves fényképekkel Múzeumi világnap közel 120 éves fényképekkel
>>> További képek a galériában <<<