Hírek

Beavatkozások: 2021. máj. 3–9.
2021. május 12. 13:44
A múlt héten viharos szél adott munkát három megye önkéntes és önkormányzati tűzoltóinak is; ezen felül azonban nem volt hiány tűzeseteknél történő beavatkozásokból sem. Heti körképünk következik.

Pest megye

A múlt szerda délutáni viharos időjárást követően számos bejelentés érkezett a Pest megyei műveletirányításra. Összesen tizennyolc településen huszonhét esetben avatkoztak be a hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltók. Huszonnégy esetben kidőlt fákat, leszakadt ágakat kellett az egységeknek úttestről, épületről, illetve kerítésről eltávolítani, egy helyen egy távközlési oszlop dőlt egy családi házra, két esetben pedig a házak tetőszerkezetét rongálta meg a viharos erejű szél.

Csütörtökön is munkát adott a Pest megyei tűzoltóknak a szerda délutáni viharos erejű szél. Tizenöt esetben kellett beavatkozni a megyében, többségében kidőlt fákat, leszakadt ágakat kellett eltávolítaniuk az egységeknek. Érden az Alsó és a Mester, a Szilfa és a Fecske utcában, a Fehérvári úton, Gödön, Sóskúton, Monoron, Isaszegen, Szentendrén, Leányfalun és Nagymaroson távolították el a hivatásos és az önkéntes tűzoltók a kidőlt fákat, leszakadt ágakat.

Felhalmozott autógumik égtek vasárnap késő délután Ráckevén, az Öreghegyen. A tűzoltók kiérkezésekor a tűz átterjedt a száraz aljnövényzetre és egy közeli épületet is veszélyeztetett. A lángokat a ráckevei önkormányzati, kis-szigeti és a délegyházi önkéntes, valamint a szigetszentmiklósi hivatásos tűzoltók oltották el.


(fotó: Ráckeve ÖTP)


(fotó: Kis-Sziget ÖTE)

 

Május 8-án érkezett riasztás, mely szerint kigyulladt egy autó Ócsán, a Somogyi Béla utcában. Az ócsai önkéntes tűzoltók kiérkezésekor a személyautó már teljes terjedelmében égett, a tüzet a dabasi hivatásos tűzoltók eloltották.

 

Győr-Moson-Sopron megye

A viharos szél miatt Győr-Moson-Sopron megye tűzoltóit múlt szerda délután hat esetben riasztották. A legtöbbször Mosonmagyaróváron kellett beavatkozni: a Satter János utcában ág hasadt le és veszélyeztette a gyalogos-, illetve a közúti forgalmat. A Károly utcában egy helyen fa dőlt az útra, egy másik helyszínen faág hasadt le, szintén egy lógó faág okozott gondot a Fürdő utcában, a Buzogány utcában pedig egy bádogtetőt bontott meg a szél. A város hivatásos tűzoltói itt eltávolították a magasban lógó lemezeket, a többi helyszínen pedig eltávolították a veszélyt jelentő növényeket. Győrszemerén, a Bakonyér és a Hegy út sarkán egy lehasadt faág veszélyeztette a forgalmat, ott a település önkéntes tűzoltói fűrészelték le a veszélyessé vált ágat.

Május 2-án hajnalban érkezett a riasztás érkezett, miszerint ismét kigyulladt a Jánossomorja közelében lévő szeméttelep. A helyszínre a mosonmagyaróvári hivatásos és a jánossomorjai önkéntes tűzoltók érkeztek. Az egységek a lángokat megfékezték, ehhez kb. 220-250 ezer l vizet használtak el.

Jász-Nagykun-Szolnok megye

A múlt szerdai szeles időjárás miatt Jász-Nagykun-Szolnok megye tűzoltói számos esethez vonultak, ezek többségét leszakadt ágak és villanyvezetékek tették ki. Ilyen műszaki mentés történt Abádszalókon, Pusztamonostoron, Szolnokon, Jászberényben és Tiszaföldváron. Az esetek során személyi sérülés nem történt. Egy leszakadt ág egy vasúti szerelvény közlekedését is akadályozta Szászberek térségében, ide a szolnoki hivatásos tűzoltók és az Életjel Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjai vonultak. Az egységek motoros láncfűrész és kéziszerszámok segítségével avatkoztak be, megszüntetve ezzel a forgalmi akadályt, így a vonat folytathatta útját. A szerelvényen összesen négyen voltak, senki sem sérült meg.

Csongrád-Csanád megye

Szerdán főként műszaki mentésekhez riasztották a Csongrád-Csanád megyei tűzoltókat. Az erős szél megyeszerte fákat döntött ki, faágakat szaggatott le. Szegedről, Mórahalomról és Hódmezővásárhelyről is érkeztek lakossági bejelentések, a kidőlt fák az autósok és a gyalogosok forgalmát is akadályozták. A városok hivatásos és önkéntes tűzoltói végezték el a beavatkozásokat, személyi sérülés egyik esetben sem történt.

Nógrád megye

Veszélyesen megdőlt két, körülbelül huszonöt méter magas fenyő múlt szerda reggel Érsekvadkerten, a Rákóczi úton. A rétsági hivatásos és az érsekvadkerti önkéntes tűzoltók a balassagyarmati magasból mentő szer és motoros láncfűrész segítségével eltávolították a fákat.

Nézsa Önkéntes Tűzoltó és Polgárőr Egyesülete május 3-án  17:40-kor riasztást kapott, miszerint egy idős férfi Nézsa belterületén kútba szorult. Nyolc fő önkéntes tűzoltóval érkeztek a helyszínre, majd megérkeztek a berceli hivatásos egységek is. A hivatásos tűzoltók dugólétra segítségével, kb. 9 méter mélyről sikeresen kimentették a személyt, munkájukat az önkéntesek tevékenyen segítették.

Komárom-Esztergom megye

Száz négyzetméteres családi ház égett teljes terjedelmében szerda este Komáromban. A városi hivatásos és önkéntes, valamint az ácsi önkormányzati tűzoltók összesen nyolc vízsugárral oltották a lángokat. A csaknem három órán át tartó munkálatokat az erős szél nehezítette. Az ingatlanban ketten laktak, időben elhagyták az épületet, végül rokonok fogadták be őket.

Személygépjármű ütközött motorkerékpárral a Környe és Kecskéd közti útszakaszon is vasárnap, a késődélutáni órákban. A helyszínre riasztott oroszlányi önkormányzati, kecskédi és környei önkéntes tűzoltók a járművek áramtalanítását, majd a helyszín biztosítását végezték. A motoron utazó embert a mentőszolgálat súlyos sérülésekkel szállította kórházba.

Tolna megye

Teljes terjedelmében égett egy harminc négyzetméteres melléképület Dunaföldváron, a Szent László utcában tegnap reggel. A dunaföldvári önkéntes és a solti hivatásos tűzoltók vízsugárral és kéziszerszámokkal eloltották a tüzet. Az épületből két gázpalackot kivittek, amelyeket hő nem ért. A tűzeset során senki sem sérült meg.

Vas megye

Kisbusz és személyautó rohant egymásba csütörtökön reggel Boba közelében. A személykocsi vezetője és utasa beszorult a roncsba. Az esethez a sárvári hivatásos és a celldömölki önkormányzati, valamint az egyházashetyei önkéntes tűzoltókat riasztották. Az egységek áramtalanították a járműveket, majd feszítővágó berendezés segítségével lefeszítették az autó tetejét, hogy a roncsba szorult embereket kiemeljék, majd a mentőszolgálat munkatársaival közösen mentőautóba, illetve mentőhelikopterbe helyezték őket.

Baranya megye

Tűz ütött ki vasárnap délután Kökényben, egy szemétlerakó telepen, mintegy ötezer négyzetméteren. A tűz gyorsan terjedt a szélben a túlnyomó részt műanyag granulátumból és vegyes hulladékból álló dombon. A pécsi hivatásos tűzoltók négy járművel vonultak, valamint a Kökényi Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjai is helyszínre érkeztek. A tüzet öt oldalról határolták körül, majd a terület tulajdonosa egy munkagéppel földet hordott a hulladékra. Az eset során személyi sérülés nem történt.

Somogy megye

Súlyos baleset történt Fonyódon május 8-án: 2 személyautó ütközött, az egyik járműben tartózkodó személyt sérülései miatt mentős kollégáink kérésére feszítővágó segítségével a balatonboglári önkormányzati tűzoltók kivágták az autóból, őt súlyos sérülésekkel szállították kórházba, a másik járműben 1 fő könnyű sérülést szenvedett.

Békés megye

Közlekedési balesetnél avatkoztak be a békési önkormányzati tűzoltók május 7-én reggel. Az eset Békés és Békéscsaba között történt, egy személyautó és egy kamion ütközött össze. Az autóban utazó egy fő könnyebb sérülésekkel megúszta a kamion sofőrje nem sérült meg az eset során.