Hírek

Beavatkozások 2021. ápr. 26. – máj. 2.
2021. május 05. 14:00
A múlt heti beavatkozásokat összesítő válogatásunk következik.

Bács-Kiskun megye

Személyautónak ütközött egy busz múlt hétfő délután a Baja és Bácsbokod közötti úton, a kisebbik jármű az árokba csapódott. A bajai hivatásos és a bácsbokodi önkéntes tűzoltók áramtalanították a személykocsit, majd átadták a helyszínt a rendőrségnek. A balesetben öt ember megsérült, őket a mentők kórházba szállították.

Egy több mint hatszáz négyzetméteres áruházban keletkezett tűz Kiskunmajsán, a Csontos Károly utcában vasárnap, késő este. A tűz egy raktárhelyiséget és annak tetőszerkezetét érintette, de az üzlet eladóterét nem érte el. A kiskunmajsai, a kiskunhalasi, a kisteleki, a ruzsai és a kiskunfélegyházi hivatásos, valamint a kiskunmajsai önkéntes tűzoltók a Bács-Kiskun megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett a tetőszerkezeten négy vízsugárral és egy létrasugárral, míg a talajszinten három vízsugárral oltották a lángokat. A tűzben senki sem sérült meg.

Szalkszentmárton Homokpusztán az egyik nyaralóban kommunális szemetet, műanyagot égettek május 1-jén. A tulajdonos többszöri lakossági kérésre sem hagyott fel a tevékenységgel ezért bejelentést tettek. A szalkszentmártoni önkéntes tűzoltók és a kunszentmiklósi hivatásos tűzoltók oltották el a tüzet, és figyelmeztették a tulajdonost, hogy az égetés ebben az övezetben tilos.

Pest megye

Egy kamion és két személykocsi rohant egymásba múlt hétfőn délután az 51-es főút 22-es kilométerénél, Taksony közelében. A két autóban összesen hárman utaztak, egyikük a roncsba szorult, az összetört kocsik akadályozták a forgalmat. A szigetszentmiklósi hivatásos és a délegyházi önkéntes tűzoltók feszítővágó segítségével kiszabadították a roncsba szorult embert, majd áramtalanították és átvizsgálták a járműveket. A műszaki mentés idejére az érintett útszakaszt lezárták. A balesetben egy ember súlyos, egy pedig könnyebb sérüléseket szenvedett.

Kisebb robbanás történt és tűz keletkezett egy hatezer négyzetméteres csarnoképületben hétfőn délben Dunakeszin, a Hegyrejáró utcában. A tűz a csarnokon belül harminc négyzetméteren, az épület tetőzetén pedig csaknem ötven négyzetméteren égett. A tűzoltók kiérkezése előtt a helyszínen tartózkodók oltani kezdték a tüzet, ezzel megakadályozták a lángok továbbterjedését. A fővárosi hivatásos, az újpesti és a fóti önkéntes tűzoltók a kisebb lángolásokat megszüntették, az átizzott részeket átvizsgálták, visszahűtötték, munkájukat a Pest megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányította. A tűz keletkezésekor az üzemben százharmincnégy ember tartózkodott, akik sérülések nélkül elhagyták az épületet.

Múlt szerdán délelőtt lesodródott az úttestről, majd árokba csapódott és ott a tetejére borult egy személykocsi Páty határában, a Torbágyi úton. Az autóban ketten utaztak, egy ember kiszállt, egy azonban a járműbe szorult. Őt feszítővágóval szabadították ki a műszaki mentést végző törökbálinti hivatásos tűzoltók. A munkálatokat a pátyi önkéntes tűzoltók is segítették. Mindkét embert súlyos sérüléssel szállították kórházba.

A biatorbágyi önkéntes tűzoltók május 1-jén kaptak riasztást az Ürgehegyre, ahol kerti hulladékot és gumit égettek. A tüzet gyorsbeavatkozóval eloltották, a káresetről és a szabálytalan égetésről pedig jegyzőkönyv is készült.

Fejér megye

Felsővezeték tartókonzolja szakadt le a nyílt vasúti pályán tegnap reggel a Fejér megyei Bicske közelében. A Budapest felől Győr irányába tartó gyorsvonat nekiütközött a vezetéken lévő porcelán szigetelőnek. A mozdony szélvédőjének a jobb oldala megrongálódott, az üveg betört, és a szétrepülő szilánkoktól a vonatvezető könnyebben sérült. A vonat ötven utasának a bicskei önkormányzati és önkéntes tűzoltók segítettek átszállni egy mentesítő szerelvényre.

A csákvári Ady Endre utca egyik családi házának kertjében lévő melléképületben keletkezett tűz április 30-án. A harminc négyzetméteres építménynek megközelítőleg az egyharmada égett, amelyben csibék voltak. A segélykérő hívást követően a csákvári önkéntes és a székesfehérvári hivatásos tűzoltók indultak el segítséget nyújtani. A csákvári önkéntes tűzoltók két vízsugárral körülhatárolták a tüzet és megszüntették a lánggal égést, a csibéket nem lehetett megmenteni, mivel a tűzzel érintett épületrészben voltak. A teljes eloltást és a károsodott terület átvizsgálását a székesfehérvári tűzoltókkal közösen végezték el. A gyors beavatkozásnak köszönhetően a tűz nem terjedt tovább.

Somogy megye

Árokba hajtott és az oldalára borult egy sódert szállító nyerges vontató a hét első napján Lábod térségében. A nagyatádi hivatásos és a lábodi önkéntes tűzoltók áramtalanították a járművet és közreműködtek a forgalmi akadály megszüntetésében. A teherautóban csak a sofőr utazott, nem esett baja.

Lesodródott az úttestről, majd fának csapódott egy gépkocsi vasárnap éjjel a Somogy megyei Öreglakon. A marcali hivatásos és az öreglaki önkéntes tűzoltók áramtalanították az autót és a sofőrt feszítővágóval kiszabadították a roncsból. Az autóban ketten utaztak, a sofőr a helyszínen életét vesztette, utasát a mentők súlyos sérülésekkel szállították kórházba.

Győr-Moson-Sopron megye

Rábapatonára, a Győri utca egyik családi házának szikrázó kéménye miatt riasztották a győri hivatásos és a koroncói önkéntes tűzoltókat múlt szerda este. A tűzoltók a vegyes tüzelésű kazánban lévő tüzet megszüntették, majd a kéményben lerakódott izzó kormot kéziszerszámokkal eltávolították. Lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség, mivel a háziak más módon is tudtak fűteni.

Április 30-án a szeméttelep tüzéhez érkeztek a jánossomorjai önkéntes, illetve a mosonmagyaróvári és a csornai hivatásos tűzoltók. Ismét nagyobb területen csaptak fel a lángok a depónián. Kiérkező egységek a tüzet eloltották, erőgépek megkezdték az érintett terület takarására. Személyi sérülés nem történt.

Május 2-án érkezett a riasztás a Megyei Műveletirányítási Központból a fertőrákosi önkéntes tűzoltókhoz, mely szerint a Középszikla soron egy közterületen álló diófa egyik ága lehasadt, a viharos szélben félő volt, hogy az alatta húzódó elektromos légvezetékekre vagy az úttestre hullik, anyagi kárt vagy személyi sérülést okoz. Az egységük hat fővel vonult a helyszínre, ahol a soproni hivatásos tűzoltókkal közösen létráról, illetve kötél segítségével a veszélyes ágat eltávolítottuk. Anyagi kár nem keletkezett.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye

Lángra kapott egy négyezer négyzetméteres üzemcsarnok tetőszerkezete a Heves megyei Füzesabony Kerecsendi útján csütörtök délelőtt. A füzesabonyi, az egri, a mezőkövesdi hivatásos és mezőkövesdi önkéntes tűzoltók nyolc gépjárművel vonultak az esethez és több mint húsz tűzoltó a Heves megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett három vízsugárral oltotta el a lángokat. Az utómunkálatok során nyolcvan négyzetméteren meg kellett bontani a tető lemezborítását azért, hogy a parázsló részeket véglegesen el tudják oltani. A beavatkozó állomány egy nagy teljesítményű ventilátorral átszellőztette a csarnokot. A tűz keletkezését követően az épületben dolgozó huszonegy ember segítség nélkül el tudta hagyni a csarnokot, senki nem sérült meg az eset során.

Békés megye

Lakatlan ingatlan gyulladt ki csütörtök késő délután Sarkadon, a Nárcisz utcában. A sarkadi önkéntes és a gyulai hivatásos tűzoltók az ötven négyzetméteres, teljes terjedelmében égő épületet három vízsugárral eloltották, majd a területet hőkamerával átvizsgálták. A tűzoltók a beavatkozás során kivittek az épületből egy felrobbant háztartási gázpalackot. Az eset kapcsán felmerült a bűncselekmény gyanúja, ezért Békés megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat tűzvizsgálati eljárás keretében vizsgálja az esetet. Sérülés nem történt és lakosságvédelmi intézkedésre sem volt szükség.

Vas megye

Teljes terjedelmében égett egy autó Felsőcsatáron, a Hegy utcában csütörtökön délután. A szombathelyi hivatásos, valamint a nardai, a vaskeresztesi és a felsőcsatári önkéntes tűzoltók vonultak az esethez. Az egységek az autó vázát visszahűtötték, majd eloltották a lángokat. A tűzeset során nem sérült meg senki.

Száz négyzetméteren égett a száraz fű a vasúti töltés mellett Jánosházán, a Sümegi utcában csütörtökön délután. A jánosházi önkéntes tűzoltók még a sárvári hivatásos egység megérkezése előtt kéziszerszámok segítségével eloltották a lángokat.

Bük-Bükfürdő kereszteződésnél egy 9 főt szállító kisbusz és egy személygépkocsi ütközött. Sérülés nem történt a balesetben. A csepregi önkéntes tűzoltók a személygépkocsit áramtalanították, majd a rendőrségi intézkedés után megszüntették a forgalmi akadályt.

Jász-Nagykun-Szolnok megye

Lesodródott az útról, majd az árokban megállva fának ütközött egy rakomány nélküli nyerges vontató vasárnap délután Túrkevén, a Kisújszállási utcában. A túrkevei önkéntes tűzoltók áramtalanították a járműszerelvényt, majd a mezőtúri hivatásos egységgel közösen, motoros láncfűrésszel eltávolították a kamion alá szorult fákat. A járművet egy erőgép vontatta ki az árokból. A kamion sofőrje súlyos sérüléseket szenvedett, a mentők szerint rosszulléte miatt következhetett be a baleset.

Nógrád megye

Tolatás közben egy út menti vízelvezető árokba csúszott és az oldalára borult egy személykocsi vasárnap kora este Garábon, a Petőfi utcában. A pásztói hivatásos tűzoltók és a Bokori Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület önkéntesei kiemelték az autót az árokból. Sérülés nem történt, a jármű működőképes maradt.