Hírek

Beavatkozások 2021. ápr. 12–18.
2021. április 20. 15:08
Az, hogy néhány napra visszatért a tél, a múlt héten problémákat okozott a közlekedésben, főleg a Bakonyban. Az önkéntes és önkormányzati tűzoltóknak ez mellett is akadtak teendőik országszerte: heti körképünk következik.

Budapest

Összeütközött két személyautó, majd az egyik egy harmadik, parkoló gépkocsinak is nekicsapódott múlt hétfőn délután Budapest második kerületében, a Hidegkúti úton. A rózsadombi önkéntes tűzoltók még a fővárosi hivatásos tűzoltók megérkezése előtt áramtalanították a két karambolos járművet. Ezek egyikébe beszorult egy ember, a rajok kiemelték és átadták őt a mentőknek. Egy ember megsérült.

Elgázolt egy embert a villamos tegnap délután Budapesten, a negyedik kerületben. A Szilágyi úti balesethez a fővárosi hivatásos tűzoltók mellett az újpesti önkéntes tűzoltók és a társhatóságok is kiérkeztek. A szerencsétlenül járt gyalogost kiemelték a járat alól, megsérült. Villamosbaleset történt Józsefvárosban is, este a Népszínház utcai végállomáson esett egy gyalogos a szerelvény alá. A fővárosi hivatásos tűzoltók a jármű emelése nélkül ki tudták menteni a szerencsétlenül járt embert, aki szintén megsérült.

Bács-Kiskun megye

Egy huszonöt négyzetméteres melléképület mennyezete izzott múlt hétfő éjjel Mélykúton, a Nagy utcában. A mélykúti önkéntes és a jánoshalmi önkormányzati tűzoltók a tüzet rövid idő alatt eloltották. A tűzeset során senki sem sérült meg.

Két személykocsi és egy autóbusz rohant egymásba csütörtökön délután a 44-es főúton, Nyárlőrinc térségében. Az ütközéstől az egyik autó árokba borult. A nyárlőrinci önkéntes tűzoltók és a kecskeméti hivatásos tűzoltók a Bács-Kiskun megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett feszítőhenger segítségével szabadítottak ki két sérültet az árokba borult autóból, majd átadták őket a mentőknek. A helyszínre mentőhelikopter is érkezett. A buszon tartózkodók nem sérültek meg.

Komárom-Esztergom megye

Csaknem másfél hektáron égett egy akácerdő Keréktelekin hétfő délután. A tűzesethez riasztott kisbéri, pannonhalmai hivatásos, valamint rédei önkéntes tűzoltók a szomszédos erdőket is veszélyeztető tüzet vízsugár és kéziszerszámok segítségével körülhatárolták, majd eloltották.

Csongrád-Csanád megye

Egymásba rohant egy személykocsi és egy teherautó kedden kora délután Mórahalomnál, az 55-ös úton. A mórahalmi önkéntes egységek érkeztek elsőként a helyszínre, áramtalanították a járműveket, majd a szegedi és a ruzsai hivatásos egységekkel közösen végezték el a műszaki mentést. A tűzoltók egy embert feszítővágó berendezés segítségével emeltek ki a roncsok közül, majd átadták a mentők munkatársainak.

Tűzhöz riasztották az esti órákban Kistelekre, az Agro park területére a szegedi, kisteleki és kiskunmajsai hivatásos, valamint a kisteleki és csengelei önkéntes tűzoltókat. A tűz egy gabonatároló egyik helyiségében keletkezett, ahol festék és porelszívó ventilátor égett. Az oltást a Csongrád-Csanád megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányította. A tüzet négy vízsugárral oltották el, a munkát erőgépek is segítették. Személyi sérülés nem történt.

Győr-Moson-Sopron megye

Egy családi ház falának ütközött kedden délután egy személykocsi Bakonygyiróton, a Fő utcában. A veszprémvarsányi önkéntes tűzoltók a pannonhalmi hivatásos egység kiérkezése előtt áramtalanították a járművet. A mentők az autó sofőrjét könnyebb sérülésekkel szállították kórházba.

Veszprém megye

Közlekedési nehézséget okozott az áprilisi hó a Bakonyban. A Csesznek, Tés és Bakonybél környéki utakon kidőlt fák, leszakadt faágak zárták el az utat, több gépjármű is elakadt a hókásás, csúszós utakon. A 82-es főúton több tehergépkocsi akadt el, a zirci önkormányzati tűzoltók a közútkezelő szakembereivel együtt dolgoztak az út megtisztításán. A 8213-as úton egy megcsúszott autó zárta el a forgalmat. Pétfürdő hivatásos tűzoltói végezték a műszaki mentést. Fák dőltek az útra az erős szél miatt Úrkút és Szentgál között, valamint a 82-es főúton, Csesznek térségében. Előbbi helyen az ajkai hivatásosok, utóbbi esetben a bakonyoszlopi önkéntes tűzoltók és a zirci önkormányzati tűzoltók avatkoztak be. Vasúti pályára dőlt több fa is Porva térségében.

A balatonfüredi önkormányzati tűzoltókat Aszófőre riasztották ápr. 13-án: egy kamion pótkocsija az út menti felázott padkán kb. 80cm mélyen elsüllyedt és jobbra megdőlt. A tűzoltó daru segítsége a szűk utca miatt nem jöhetett szóba, a tűzoltóautó pedig egyedül kevésnek bizonyult a 16 tonnás szerelvény kimentésére. Helyszínre érkezett egy speciális kamionmentő teherautó ami segítségével a tűzoltók megkezdték a műszaki mentést.

Tolna megye

Fejtetőre állt egy személygépkocsi tegnap délután a csúszós útfelületen Kétyen, a 65-ös út 14-es kilométerszelvényénél. A műszaki mentéshez a szekszárdi hivatásos, továbbá a zombai és kétyi önkéntes tűzoltók vonultak, akik áramtalanítottak. Személyi sérülés nem történt, a járművet annak tulajdonosa szállíttatta el.

Somogy megye

Úttestre dőlt egy fa szerda hajnalban Somogyvár külterületén. A fa teljesen elzárta az utat az arra közlekedők elől. A marcali hivatásos és a somogyvári önkéntes tűzoltók motorfűrésszel rövid időn belül feldarabolták a fát és megszüntették a forgalmi akadályt.

A balatonboglári önkormányzati tűzoltók ápr. 13-án éjjel Balatonlellén vasúti felsővezetékre dőlt fát távolítottak el, majd hajnalban Balatonfenyves, Imremajori úton is 2 esetben vágtak ki útra dőlt fákat.

Vas megye

Négy méter magas fa dőlt az útra Rátót közelében szerda reggel. A szentgotthárdi katasztrófavédelmi őrs tűzoltói és a rátóti önkéntes tűzoltók motoros láncfűrész segítségével feldarabolták a fát, majd eltávolították az útról.

Pest megye

Kigyulladt egy családi ház alsó szintjére épített szauna szerda este Pomázon, a Sólyom utcában. A tűzoltók kiérkezésekor a szuterén füsttel telítődött, a tűz a lakrészre nem terjedt át. Az égő szauna tüzét a pomázi önkormányzati, a szentendrei önkéntes és a szentendrei hivatásos tűzoltók oltották el, majd szellőztették és vizsgálták át az épületet.

Április 12-én érkezett a riasztás egy közlekedési balesethez a 10-es útra. A 22-es km-nél egy furgon árokba hajtott és oldalára borult. A sofőr önerőből nem tudta elhagyni a gépjárművet, őt az elsőként érkező pilisvörösvári önkéntes tűzoltók kezdték kiemelni, a munkát pedig az időközben a helyszínre érkező fővárosi hivatásos tűzoltók fejezték be.

Tűz keletkezett egy három részre osztott, kilencven négyzetméteres garázsban vasárnap este Apajon, a Zápor utcában. A garázs egy részében keletkezett a tűz, amely átterjedt egy ott parkoló gépkocsira is. A lángokat a dömsödi önkéntes, a kunszentmiklósi önkormányzati tűzoltók és a dabasi hivatásos tűzoltók oltották el, majd átvizsgálták az épületet. A tűzoltás során az egységek több ipari gázpalackot kivittek a helyiségekből, azokat hő nem érte.

Leakadt utánfutó okozott balesetet vasárnap délelőtt a 311-es úton, Farmoson. Az utánfutó egy kisbusznak csapódott, az összetört gépkocsi forgalmi akadályt okozott. A farmosi önkéntes és a nagykátai hivatásos tűzoltók áramtalanították és átvizsgálták a járműveket, majd biztosították a helyszínt.

Hajdú-Bihar megye

Hálózati transzformátor gyulladt ki szerdán reggel Körösújfalu és Vésztő között, egy telephely elektromos leágazásánál. A komádi önkéntes tűzoltók az áramszolgáltató feszültségmentesítését követően az akkor már teljes terjedelmében égő trafót vízsugár segítségével eloltották, majd a területet átadták a szakembereknek. A tűzeset során senki sem sérült meg.

Heves megye

Elektromos vezeték gyulladt meg a Heves megyei Boldog Bartók Béla utcájában szerdán délután. A hatvani hivatásos és a boldogi önkéntes tűzoltók biztosították a helyszínt, amíg az áramszolgáltató szakemberei a vezetéket a hálózatról leválasztották, majd a hibát kijavították. Az átmeneti áramszünet hatszáz embert érintett a községben, a munkálatok közben aggregátotokkal biztosították az áramot a fogyasztóknak.

Zala megye

Április 12-én este 21.29-kor érkezett a jelzés, hogy Zalaszentiván és Alibánfa között, a vasútállomás melletti nádas ég. A zalaegerszegi hivatásos, a zalaszentiváni és a zalaistvándi önkéntes tűzoltók közösen oltották el a lángokat.