Hírek

Beavatkozások 2021. márc. 29. – ápr. 4.
2021. április 07. 14:44
Heti beavatkozásokat összesítő hírünk következik.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

Tűz keletkezett egy nyírteleki műszaki bolt raktárépületénél múlt hétfő délután. A kétszáz négyzetméteres csarnok tetőszerkezetének egy része égett, benne tüzet fogtak a többi között elektronikai és munkavédelmi eszközök, az épület melletti szabad területen pedig raklapcsomó égett. A nyíregyházi hivatásos és nyíregyházi önkéntes tűzoltók két oldalról oltották a tüzet a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett. Az egységek kéziszerszámokkal is dolgoztak a helyszínen, majd hőkamerával átvizsgálták az épületet és tetőszerkezetét, további izzó-parázsló részeket nem találtak. A tűz az épület vevők által használt részére nem terjedt át. A katasztrófavédelmi műveleti szolgálat tűzeseti helyszíni szemlét folytatott le.

Lerakódott korom izzott két Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei családi ház kéményében is múlt szerdán. Aranyosapátiba a vásárosnaményi önkormányzati és a kisvárdai hivatásos tűzoltók vonultak. Egy tarpai ingatlanhoz pedig a fehérgyarmati hivatásosok és a fehérgyarmati önkéntesek. Az egységek kéziszerszámokkal távolították el az izzó-parázsló részeket a kéményekből. Lakosságvédelmi intézkedésre egyik háznál sem volt szükség.

 

Békés megye

Nádas égett tizenöt hektáron múlt hétfőn délelőtt Dombegyház és Battonya között. A battonyai önkéntes és a mezőkovácsházi hivatásos tűzoltók vízsugár és kéziszerszámok segítségével a még foltokban égő növényzetet eloltották, majd az engedély nélküli égetésről jegyzőkönyvet vettek fel. A tűzeset során senki sem sérült meg.

 

Somogy megye

Égett egy tíz négyzetméteres tároló múlt kedden a Somogy megyei Görgetegen, a Petőfi utcában. A nagyatádi hivatásos és a görgetegi önkéntes tűzoltók a lángokat rövid idő alatt eloltották.

Március 29-én Kutason nagy területen égett az aljnövényzet; a hivatásosok mellett az oltásba a nagybajomi önkéntes tűzoltó egyesület kapcsolódott be hat fővel.

 

Jász-Nagykun-Szolnok megye

Lángok csaptak ki egy családi ház kéményéből múlt kedd este Túrkevén, az Ágota utcában. Mire a túrkevei önkéntes tűzoltók kiérkeztek, már nem volt tűz az égéstermék-elvezetőben, és a tulajdonos el is oltotta a kéményre kötött kandallóban égő tüzet. Az egység a szobában és a padláson lévő tisztítónyíláson keresztül eltávolította a nagy mennyiségű izzó salakot. Személyi sérülés nem történt és a ház is lakható maradt.

 

Zala megye / Veszprém megye

Nyolc hektáron erdő, aljnövényzet és elszáradt farönkök égtek múlt kedden délután Várvölgy külterületén. A helyszínre a keszthelyi, a zalaegerszegi, az ajkai, a marcali, a pacsai, a badacsonytomaji és a zalakarosi hivatásos tűzoltók, valamint a sümegi és balatongyöröki önkéntes tűzoltók vonultak. Bár az oltási munkálatokat a szeles időjárás és a terepviszonyok is nehezítették, a rajok a Zala megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányításával vízsugarakkal, puttonyfecskendőkkel és kéziszerszámokkal eloltották a tüzet. Az oltást csaknem harminc, helyi önkéntes civil is segítette kéziszerszámokkal. A helyszínre a katasztrófavédelmi mobil labort is riasztották, amely folyamatos méréseket végzett, ám a veszélyességi értékhatárt meghaladó értékeket nem mértek. Az eset során senki sem sérült meg.

Villanyoszlopnak csapódott, majd az árokba csúszott egy autó múlt szerda délelőtt Kemendolláron, a Kossuth Lajos utcában. A helyszínre elsőként a kemendollári önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik áramtalanították a járművet. Ezután a zalaegerszegi hivatásos tűzoltókkal közösen megszüntették a forgalmi akadályt. A villanyoszlop leszakadt, közlekedést veszélyeztető kábeleit eltávolították az úttestről, majd a helyszínt átadták az áramszolgáltató szakembereinek. Az eset során senki sem sérült meg. 

 

Nógrád megye

Száraz fű és nádas égett három hektáron múlt kedden délután Bátonyterenyén, a Kúria úton. A város katasztrófavédelmi őrsének hivatásos tűzoltói és az Észak-Mátra Speciális Mentő és Önkéntes Tűzoltó Egyesület önkéntesei vízsugárral, kéziszerszámokkal és puttonyfecskendővel fékezték meg a lángokat.

 

Hajdú-Bihar megye

Ezer négyzetméteren lángoló nádas tüzét oltották tegnap délután a kabai önkéntes tűzoltók Kabán, a Hajnal utca mögötti területen. Az önkéntes egység kéziszerszámokkal és vízsugárral oltotta el a lángokat.

 

Pest megye

Gázvezetékbe vágott egy munkagép múlt kedd reggel Budakeszin, az Erkel utcában. A megrongált vezetékből szivárgott a gáz, ezért annak környezetét a budakeszi önkéntes és a fővárosi hivatásos tűzoltók lezárták. Az egységek összeszorították a vezetéket, ezzel ideiglenesen megszüntették a gázkiáramlást, majd biztosították a helyszínt a gázművek kiérkezéséig. A szolgáltató szakemberei kiszakaszolták a sérült vezetéket, majd kijavították azt. A műszaki mentés idejére a tűzoltók a lezárt területről négy embert kísértek biztonságos helyre, akik a gázelzárást követően visszatérhettek a lakásukba.

Szalagkorlátnak ütközött egy személygépkocsi múlt szerda délután az M6-os autópálya 31-es kilométerénél, Százhalombatta közelében. A gépkocsiban egyedül a sofőr utazott, aki önerejéből, sérülések nélkül elhagyta az autót. A százhalombattai önkéntes és az érdi hivatásos tűzoltók áramtalanították és átvizsgálták a járművet, majd megszüntették a forgalmi akadályt.

 

Veszprém megye

Tűz ütött ki múlt szerdán kora reggel Devecserben, a Szent Imre utcában egy raktárban. A kétezer-hatszáz négyzetméteres építmény hétszáz négyzetméternyi részén égett az összehordott gumigranulátum és a bálázott, újrahasznosított műanyag. A tűzoltók nagy erőkkel vonultak a helyszínre, az ajkai, a pápai, a veszprémi, a badacsonytomaji és a keszthelyi hivatásos, valamint a devecseri önkéntes tűzoltók tizenhét gépjárművel, összesen negyvennyolcan, a Veszprém megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett több órán keresztül oltották a lángokat. Két katasztrófavédelmi mobil labor végzett folyamatosan méréséket a helyszínen és a szélirányban lévő, környező településeken, lakott területen egészségre káros mértékű veszélyes anyagot nem mutattak ki a levegőben. A tüzet vízzel, oltóhabbal oltották, majd miután visszahűtötték az égő anyagot, megkezdték annak földdel való letakarását. Éjszaka négy tűzoltó gépjárművel a tűzoltók felügyelték és tovább oltották a területet.

A Zalahaláp és Tapolca közötti szeméttelep ismét kigyulladt április 1-jén. A zalahalápi önkéntes tűzoltók a tapolcai és a badacsonytomaji egységekkel sikeresen avatkoztak be.

 

Vas megye

Romos épület tetőszerkezetének maradványai és a mellette lévő növényzet égett Pinkamindszenten, a Fő utcában múlt szerdán. A körmendi hivatásos és a pinkamindszenti önkéntes tűzoltók eloltották a tüzet, megakadályozva, hogy a lángok átterjedjenek az épület többi részére. A tűzeset során nem sérült meg senki.

Összehordott fanyesedék égett Ólmodon az erdő mellett ápr. 2-án. A helyszínen a kőszegi önkormányzati tűzoltók mellett a horvátzsidányi és a peresznyei önkéntes tűzoltók vettek részt a tűzoltásban. (fotó: Kőszegi ÖTP)

 

Zala megye

Március 30-án a murakeresztúri önkéntes tűzoltók Molnáriba kaptak riasztást. Jelzett helyen száraz aljnövényzet égett a Mura parti csónakkikötőnél. Az egység 7 fővel beavatkozott, kéziszerszámokkal és puttonyfecskendőkkel a tüzet körülhatárolta és eloltotta.

 

Csongrád-Csanád megye

Szemét és építési törmelék kapott lángra több száz négyzetméteren Szeged külterületén, a Sándorfalvi úti szeméttelepen. A tűz oltását az ott dolgozók a szegedi hivatásos, valamint a Balástyai Kutató-Mentőcsoport önkéntesei és a sándorfalvi önkéntes tűzoltók kiérkezése előtt megkezdték. Az egységek a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett körülhatárolták a tüzet, így az továbbterjedni már nem tud. Egy hódmezővásárhelyi hivatásos egységet is a helyszínre riasztottak.

 

Fejér megye

Az épülő, Bodajkot Mórral összekötő kerékpárút mellett égett nagy területen a kukoricatarló április 3-án. A bodajki önkéntes és a móri önkormányzati tűzoltók közel egyszerre értek a helyszínre, ahol szikracsapókkal megkezdték a tarló, valamint egy előreszerelt sugárral az út melletti fás, bokros terület oltását. Az oltást nehezített az erős szél, de a továbbterjedést sikerült megakadályozni.

 

Győr-Moson-Sopron megye

Április 2-án érkezett a riasztás, mely szerint Bakonyszentlászlón mezőgazdasági tároló ég. A veszprémvarsányi önkéntes tűzoltók a pannonhalmi hivatásosokkal együtt érkeztek a helyszínre; az önkéntesek az újonnan megvásárolt gépjárművüket tesztelhették az esetnél.