Hírek

Beavatkozások 2021. márc. 15–21.
2021. március 24. 15:10
Múlt heti válogatásunkban ismét az ország számos pontjáról képviseltetik magukat az önkéntes és önkormányzati tűzoltók.

Győr-Moson-Sopron megye

Frontálisan ütközött össze két autó múlt hétfőn délután a 83-as főúton, Tét térségében. A győri hivatásos, valamint a téti és a győrszemerei önkéntes tűzoltók áramtalanították a járműveket. A balesetben hárman könnyebben megsérültek, őket a mentők kórházba szállították.

Tűz keletkezett egy öttevényi családi ház egyik helyiségében múlt kedden késő délután, a lángokat a győri és lébényi hivatásos, valamint az öttevényi, a kunszigeti és a börcsi önkéntes tűzoltók közösen fékezték meg, a Győr-Moson-Sopron megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett. A rajok az épületből egy gázpalackot is kivittek, amelyet visszahűtöttek. A tűzoltók az oltás közben az égő szobában egy embert találtak, akinek az életét már nem lehetett megmenteni. Elsődleges információk szerint a tüzet a kályhából kipattanó szikra okozhatta. Az ügyben tűzvizsgálat indult.

(fotó: Öttevény ÖTE)

Tét és Mórichida közé riasztották a téti önállóan beavatkozó önkéntes tűzoltókat múlt szerda éjjel, ahol mintegy száz négyzetméteren égett a száraz fű, aljnövényzet. A lángokat rövid időn belül megfékezték a tűzoltók.

Nógrád megye

Árokba csúszott egy személykocsi múlt hétfőn délután Cserhátsurányban, a Rákóczi út melletti földúton. A balassagyarmati hivatásos tűzoltók és a Bokori Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület önkéntesei kiemelték az autót az árokból, majd átadták a helyszínt a rendőrségnek. Az eset során senki nem sérült meg.

Száraz fű, nádas kapott lángra hétfőn délután Kállón, a Táncsics út közelében. A tűz a szárazság és a feltámadó szél miatt gyorsan terjedt, épített környezetet nem veszélyeztetett. A lángokat a kállói önkéntes és az aszódi hivatásos tűzoltók oltották el, majd átvizsgálták a csaknem három hektáron leégett területet.

Fotel és rongyok égtek egy családi ház pincéjében múlt hétfőn kora délután Karancsságon, az Újtelepi úton. A szécsényi és salgótarjáni hivatásos tűzoltók, valamint a Kisherceg Önkéntes Tűzoltó Egyesület önkéntesei megfékezték a lángokat, majd átvizsgálták az épületet. A tűz következtében üzemképtelenné vált a kazán, ezért a település polgármestere egy kályhát biztosított a lakóknak. Személyi sérülés nem történt.

Száraz fű és nádas kapott lángra mintegy ezer négyzetméteren múlt kedden délután Nemti és Mátraterenye között, a Zagyva-patak partján. A bátonyterenyei hivatásos tűzoltók és az Észak-Mátra Speciális Mentő és Önkéntes Tűzoltó Egyesület önkéntese kéziszerszámok és puttonyfecskendő segítségével fékezték meg a lángokat.

Baranya megye

Múlt hétfőn délután Beremenden egy családi ház tulajdonosa begyújtott a konyhában lévő fatüzelésű kályhába, majd elhagyta a házat. Később észrevette, hogy a konyhában tűz ütött ki és áramlik kifelé a füst. Megpróbálta eloltani a lángokat, azonban nem járt sikerrel, füstmérgezést szenvedett és égési sérüléseket szerzett. A mentőszolgálat szakemberei megvizsgálták és kórházba szállították. A villányi és siklósi hivatásos, valamint a Határszél Önkéntes Tűzoltó Egyesület tűzoltói vonultak a helyszínre és oltották el a tüzet. A konyha teljes berendezése megsemmisült, a födémgerendák átizzottak, de a tűz a tetőszerkezetre nem terjedt át. Az áramszolgáltató szakemberei leválasztották az ingatlant az elektromos hálózatról.

Bács-Kiskun megye

Kigyulladt egy fóliasátorban lévő kazán Kiskőrösön, a Diófa utcában múlt hétfőn kora este. A kiskőrösi hivatásos és önkéntes tűzoltók oltották el a tüzet. A rajok kiérkezése előtt egy gázpalack felrobbant, egyet pedig hőhatás ért, utóbbit visszahűtötték. A tűzeset során senki sem sérült meg.

Vas megye / Veszprém megye

Kazánhelyiségben keletkezett tűz egy családi ház pincéjében Jánosházán, a Szent István utcában múlt hétfőn délelőtt. A sárvári hivatásos és a jánosházi (Vas megye) és kamondi (Veszprém megye) önkéntes tűzoltók légzőkészülékben jutottak le a pincébe, majd eloltották a lángokat. Az oltást követően a tűzoltók átszellőztették az épületrészt. A tűzeset során nem sérült meg senki.

Vas megye

Kéményben lerakódott korom égett Pornóapátin, a Fő utcában múlt kedden este. A szombathelyi hivatásos, a felsőcsatári és vaskeresztesi önkéntes tűzoltók eltávolították a fatüzelésű kazánból az éghető anyagot, ezt követően az izzás, füstölés megszűnt. A tűzoltók átvizsgálták az ingatlant és a tetőszerkezetet, de további izzó részeket nem találtak. A ház lakójának figyelmét felhívták arra, hogy az égéstermék-elvezetőt ne használja.

Kb. 1 ha nádas és meggyfa gyümölcsös alnövényzete égett Csepreg és Kiszsidányi út mellett március 18-án. A helyszínre a Csepreg ÖT, Szombathely HTP, Horvátzsidány ÖTE és Peresznye ÖTE érkezett. (Fotó: Csepreg ÖT)

Veszprém megye

Márc. 15-én kapott riasztást a Bakonyoszlopi ÖTE a Bakonyoszlop és Csesznek között található Ördög-árokhoz, ahol egy túrázó sérülést szenvedett, saját erejéből túráját nem tudta folytatni. Az önkéntesek a Zirci Önkormányzati Tűzoltósággal és a mentőszolgálattal együtt indult a sérült felkutatására. A keresésben nagy segítséget jelentett az ÖTRA alkalmazás, könnyen sikerült a bajba jutottat megtalálni. A mentőszolgálat a sérültet ellátta, ezután kézi erővel a mentőautóhoz szállították.

Budapest

Kigyulladt egy hulladéktároló egy többszintes bevásárlóközpont második emeletén csütörtök délután Budapest tizenötödik kerületében. A tűzhöz nagy erőkkel riasztották a fővárosi hivatásos és az újpesti önkéntes tűzoltókat, mire azonban a rajok a helyszínre értek, a biztonsági személyzet eloltotta a lángokat. A bevásárlóközpontot száz embernek kellett elhagynia. Az egységek átvizsgálták az épületet, tűzre utaló jelet nem találtak. Nem sérült meg senki.

Pest megye

Kigyulladt a nádas csütörtökön délután Dömsöd külterületén. A helyszínt csak gyalogosan tudták megközelíteni a dömsödi önkéntes és a ráckevei önkormányzati tűzoltók. A rajok eloltották a lángokat, majd átvizsgálták a csaknem öthektáros leégett területet.

Márc. 20-án érkezett a riasztás, mely szerint Szigetmonostor település belterületén lakóingatlanban tűz ütött ki. A szigetmonostori önkéntes tűzoltók elsőként érkeztek a helyszínre ahol egy kb. 60-70 m2 alapterületű lakóingatlan tetőszerkezete teljes terjedelmében égett, illetve a tetőszerkezet már nagyobb részben be is omlott. Az oltást nehezítette, hogy az ingatlan, dupla födémrendszerrel rendelkezett. Ezért a további izzások, parázslások megfékezésére tett erőfeszítések több órányi utómunkálatokat vett igénybe. A helyszínen voltak szentendrei és budapesti hivatásos, valamint a leányfalui és szentendrei önkéntes tűzoltók is.

(Fotó: Szigetmonostor ÖTE)

Március 20-án késő délután Vámosmikolán száraz fű égett; az esethez a vámosmikolai önkormányzati tűzoltók érkeztek, hogy megfékezzék a lángokat.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

Kigyulladt és teljes terjedelmében égett egy körülbelül kilenc négyzetméteres melléképület Rakamazon, a Sólyom utcában. A rakamazi önkéntes tűzoltók a nyíregyházi hivatásos egységek kiérkezése előtt körülhatárolták a tüzet. A lángokat két vízsugárral oltották el. Az épületben egy gázpalackot találtak, amely felrobbant. Személysérülés nem történt.