Hírek

Beavatkozások 2021. márc. 8–14.
2021. március 17. 14:47
Az önkéntesek és önkormányzati tűzoltók ismét sűrű hetet tudhatnak maguk mögött: sok volt az avartűz, de sajnos közúti balesetben sem volt hiány. Heti körképünk következik.

Bács-Kiskun megye

Egy harminc négyzetméteres lakóház födémszerkezete parázslott Lajosmizsén, a Szív utcában, múlt hétfő délelőtt. A lajosmizsei önkormányzati, a kecskeméti hivatásos és a lajosmizsei önkéntes tűzoltók a tüzet vízzel és kéziszerszámokkal eloltották. A tűzesetben senki sem sérült meg.

Kunszentmiklóson az Apaji csatorna partján égett a nádas márc. 10-én, ami átterjedt a mellette lévő gazos területre is. A helyszínre a Kunszentmiklós ÖTP és a Szalkszentmárton ÖTE érkezett ki. Az egységek egy előre szerelt sugárral, kéziszerszámokkal és puttonyfecskendőkkel megakadályozták a tűz továbbterjedését és felszámolták a káresetet.

 

Pest megye

Tűz keletkezett egy családi ház pincéjében hétfőn a kora esti órákban Gyálon, a Juhász Gyula utcában. A tűzoltók kiérkezésekor a harminc négyzetméteres pince teljes terjedelmében égett, a tűz a lakrészre nem terjedt át. A lángokat a gyáli önkéntes és a fővárosi hivatásos tűzoltók oltották el, majd átszellőztették és átvizsgálták a pincét és az épületet is.

Március 9-én kapta a riasztást a Tápiószecsői Önkéntes Tűzoltó Egyesület, mely szerint Magdolna-telepen közlekedési baleset történt. Négy fővel vonultak a helyszínre, ahol a 31-en főúton, a vasúti átjárótól kb 100 méterre egy személygépkocsi árokba hajtott és az oldalára borult. A járműben 1 személy utazott, őt a mentők ellátták. Az autót áramtalanították, a helyszínen félpályán, váltakozva haladt a forgalom.

A Biatorbágy ÖTE márc. 10-én kapott riasztást Biatorbágyra, a Gyöngyvirág utcába, ahol egy végén egy ott hagyott kábelkupac kapott lángra, mely kb. 5 m2-en égett. A helyszínre elsőként érkezve az önkéntesek megkezdték a tűz körülhatárolását, majd oltását.  Mivel a növényzet száraz, ebből könnyen nagyobb tűz is keletkezhetett volna.

 

Somogy megye

Három kéménytűzhöz is riasztották a Somogy megyei tűzoltókat hétfő este. Somogyszentpálon az Árpád utcában gyulladt meg a lerakódott korom egy családi ház kéményében. A marcali hivatásos ésa somogyszentpáli önkéntes tűzoltók eltávolították az égésterméket a tűzhelyből, majd kitisztították az égéstermék-elvezetőt. Az éjszaka folyamán Szabás Hársfa utcájában a nagyatádi hivatásos tűzoltók tisztították ki egy családi ház kéményét, amelyben beizzott a korom.

 

Hajdú-Bihar megye

Múlt hétfőn Hosszúpályiban, a Homok utca végében avartűzhöz vonultak a létavértesi önkormányzati és konyári önkéntes tűzoltók. Hajdúhadházon, a Nap utcában volt szabadtéri tűz. Foltokban az avar és gaz égett hétfőn este.

 

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

Több szabadtéri tűz keletkezett múlt hétfőn Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Porcsalmán, a Toldi Miklós utca végén négy hektáron égett foltokban száraz fű, bozótos, nádas. A mátészalkai hivatásos, a csengeri önkormányzati, valamint a tyukodi önkéntes tűzoltók puttonyfecskendőkkel és kéziszerszámokkal avatkoztak be. Nyírtelek-Belegrád tanyánál fél hektáros területen száraz vegetáció égett. A nyíregyházi hivatásos tűzoltók fékezték meg a lángokat.

Egy kisteherautó és két személyautó ütközött össze múlt szerda délelőtt a 40-es főúton, Napkor térségében. Az Apagy felé vezető szakaszon történt balesethez a napkori önkéntes tűzoltók és a nyíregyházi hivatásos tűzoltók vonultak, az egységek áramtalanították a járműveket, majd a forgalmi akadály megszüntetésén dolgoztak.

 

Csongrád-Csanád megye

Egy fa szerkezetű, füstölőnek használt épület kapott lángra múlt szerdán Sándorfalván, a Vitéz utcában, a tűz egy fóliasátrat is veszélyeztetett. A szegedi hivatásos és a sándorfalvi önkéntes tűzoltók a tűz továbbterjedését megakadályozták, a lángokat vízzel és kézi szerszámokkal eloltották.

Az erdő aljnövényzete égett csütörtökön Ópusztaszeren. A kisteleki hivatásos és az önkéntes egységek rövid idő alatt elfojtották a lángokat, ennek köszönhetően a tűz nem okozott komoly károkat a környezetben.

A nádas égett csütörtökön este Forráskútnál. Egy hektáros területet érintett a tűz, melyet a ruzsai hivatásos és a forráskúti önkéntes egységek fojtottak el. Személyi sérülés nem történt.

 

Zala megye

Több hektáron égett a nádas tegnap délután egy kavicsbánya mellett, Tótszerdahely külterületén. A letenyei hivatásos tűzoltók kiérkezéskor már csak kisebb foltokban égett a tűz, amelyet a murakeresztúri önkéntes tűzoltókkal közösen vízsugárral és kéziszerszámokkal eloltottak. Személyi sérülés nem történt.

 

Vas megye

Márc. 14-én érkezett a jelzés, miszerint Répceszemere-Répcelak közötti útszakaszon, magasból lógó ágak veszélyeztetik a forgalmat. A répcelaki, csáfordjánosfai, répceszemerei önkéntes tűzoltók a lógó veszélyes ágakat eltávolították majd az útszakaszt megtakarították.

Erdő aljnövényzete és hulladék égett kétszáz négyzetméteren Csehimindszent közelében csütörtökön, a kora esti órákban. A tűzesethez a vasvári önkormányzati és a hosszúperesztegi önkéntes tűzoltókat riasztották. Az egységek vízzel és kéziszerszámok segítségével megakadályozták a tűz továbbterjedését, majd eloltották a lángokat. A tűzeset során nem sérült meg senki.

 

Győr-Moson-Sopron megye

Márc. 14-én érkezett a jelzés, miszerint Répceszemere-Répcelak közötti útszakaszon, magasból lógó ágak veszélyeztetik a forgalmat. A répcelaki, csáfordjánosfai, répceszemerei önkéntes tűzoltók a lógó veszélyes ágakat eltávolították majd az útszakaszt megtakarították.

Kisbusz és személyautó ütközött csütörtökön kora délután az 1-es főúton, Abda közelében. A győri hivatásos tűzoltók és a börcsi önkéntes tűzoltók áramtalanították a járműveket. A baleset során négy ember megsérült, őket a mentők kórházba szállították.

 

Fejér megye

Március 11-én Vértesbogláron jelentettek avartüzet, ahová a vértesboglári önkéntes tűzoltók a bicskei hivatásosokkal vonultak. A kiérkezett egységek kézi szerszámok és egy gyorsbeavatkozó sugár segítségével eloltották a lángokat.

 

Komárom-Esztergom megye

A nyergesújfalui önkéntes tűzoltók márc 10-én kaptak riasztást a Megyei Műveletirányítástól, hogy Nyergesújfalun a Németvölgy pincesor végén nagy területen aljnövényzet, bozót, száraz fű ég. A hivatásos tűzoltókkal közösen kéziszerszámokkal és puttonyfecskendővel eloltották a keletkezett tüzet.

 

Tolna megye

Egy családi ház melléképülete égett csütörtökön délelőtt Bátaszéken. A tűz átterjedt a szomszédos ház épületére is. A helyszínre a bátaszéki önkormányzati és önkéntes, valamint a szekszárdi hivatásos tűzoltók vonultak, és rövid idő alatt eloltották a tüzet. A munkálatokat a megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányította. A gyors beavatkozásnak köszönhetően az épületek lakhatóak maradtak, ezért lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség. Személyi sérülés nem történt.

 

A fotók a beavatkozást végző ÖTE/ÖT tulajdonát képezik, kivéve, ahol ezt másként jeleztük.