Hírek

Beavatkozások 2021. feb. 1–7.
2021. február 10. 08:23
A múlt héten meglehetősen sok kéménytűzhöz kellett vonulni az önkéntes és önkormányzati tűzoltóknak (is); ezen a héten „nagy merítésből” válogattunk, sok megye képviselteti magát.

Heves megye

Szén-monoxid-mérgezés gyanújával szállítottak kórházba két embert a mentők a Heves megyei Verpelétről, egy Kossuth Lajos úti lakóépületből feb. 1-jén este. Az esethez az egri hivatásos és a verpeléti önkéntes tűzoltók vonultak, akik gázkoncentrációt mértek az épületben, ezért a gázszolgáltató szakembereit is helyszínre kérték. A szakemberek a fürdőszobában lévő gázkészüléket felülvizsgálatig kizárták a szolgáltatásból.

Pest megye

Két személykocsi ütközött össze feb. 1-jén a kora délutáni órákban a 2-es főút 15-ös kilométerénél, Dunakeszi közelében. Az egyik autó az árokba hajtott, a másik gépkocsi akadályozta a forgalmat. A fóti és az újpesti önkéntes, valamint a fővárosi hivatásos tűzoltók áramtalanították és átvizsgálták a járműveket, majd biztosították a helyszínt.

Kigyulladt egy családi házzal egybeépített melléképület tetőszerkezete feb. 1-jén délután Nagymaroson, a Fehérhegy utcában. A helyszínen tartózkodók még a nagymarosi önkéntes és a váci hivatásos tűzoltók megérkezése előtt megkezdték a lángok oltását, ezzel megakadályozták a tűz továbbterjedését. A még izzó részeket eloltották, majd átvizsgálták az épületet.

Személygépkocsik ütköztek össze csütörtökön este a 31-es főút 27-es kilométerénél, Maglód közelében. Az egyik autó árokba hajtott, a másik kocsi forgalmi akadályt okozott. A gyömrői önkéntes tűzoltók áramtalanították és átvizsgálták a járműveket, majd biztosították a helyszínt.

Békés megye

Páraelszívó gyulladt ki egy családi ház konyhájában tegnap este Füzesgyarmaton, a Hegyesi János utcában. A tüzet a tulajdonosnak sikerült időben eloltania, így a lángok csak kis kárt okoztak környezetükben. A füzesgyarmati önkéntes és a szeghalmi hivatásos tűzoltók hőkamerával átvizsgálták a területet, majd a megégett, károsodott részeket eltávolították. A tűzeset során személyi sérülés nem történt.

Somogy megye

Kéménytűzhöz riasztották a balatonboglári önkormányzati és a látrányi önkéntes tűzoltókat hétfőn este Látrányba. Pár perccel később Háromfán is beizzott a korom egy családi ház kéményében, ahova a nagyatádi hivatásos tűzoltók vonultak. Az egységek mindkét helyszínen rövid időn belül megszüntették a veszélyt, kitisztították a kéményt és hőkamerával átvizsgálták a környezetét, majd kéményseprőt is hívtak a helyszínre.

Veszprém megye

Hétfőn reggel Nyirád Levendula utcájában egy családi ház kéménye izzott a tetőtér magasságában. Az ajkai hivatásos és a nyirádi önkéntes tűzoltók egy porral oltóval megszüntették az izzást, egyben felhívták a tulajdonos figyelmét, hogy a kéményt annak felülvizsgálatig nem használhatja.

Budapest

Frontálisan ütközött egy mikrobusz és egy személyautó Budapest második kerületében, a Nagykovácsi úton feb. 2-án délután. A fővárosi hivatásos és a rózsadombi önkéntes tűzoltók áramtalanították a járműveket. A karambolban két ember megsérült.

Tolna megye

Kedden reggel árokba borult egy személyautó a Tolna megyei Pincehely külterületén. A balesethez a tamási önkormányzati tűzoltókat riasztották, akik áramtalanították a járművet, miután a helyszínre érkező autómentő kiemelte a kocsit a vízelvezető árokból. A műszaki mentést és a káreset felszámolását három simontornyai önkéntes tűzoltó is segítette. Az autóban csak a sofőr utazott, aki a tűzoltók kiérkezése előtt elhagyta a járművet, majd a mentőszolgálat könnyű sérülésekkel kórházba szállította.

Bonyhádon február 1-jén a Vörösmarty téren egy teherautó a belógó távközlési vezetékben elakadt, és az oszlopot kidöntötte. A bonyhádi önkéntes tűzotók vonultak a helyszínre, és elhárították a balesetveszélyt.

Zala megye

Tegnap este a lerakódott korom égett egy zalakarosi, Harangláb utcai családi ház kéményében. a zalakarosi önkéntes tűzoltók, és a helyi hivatásos tűzoltók az égéstermék-elvezetőt kéziszerszámokkal kitisztították. Személyi sérülés nem történt. 

Fejér megye

Családi ház gyulladt ki feb. 3-án délben Tordason. A körülbelül nyolcvan négyzetméteres épület zsindelyes tetőszerkezete és kazánhelyisége teljes terjedelmében égett. A lángokat a Fejér megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett az érdi hivatásos, a váli önkormányzati és a martonvásári önkéntes tűzoltók fojtották el. Az utómunkálatok során az egységek visszabontották a tetőszerkezetet. Személyi sérülés nem történt.

Első kiérkező tűzoltó egységként nyújtottak segítséget a székesfehérvári önkéntes tűzoltók szombat délután egy súlyos közlekedési balesetnél a Székesfehérvàrról Úrhidára vezető úton. A székesfehérvári hivatásos tűzoltókkal közösen, feszítő-vàgóval szabadítottàk ki a roncsok közé szorult sérülteket.

Nógrád megye

Egy családi ház tetőszerkezete, két helyisége és lépcsőháza égett múlt szerdán este Szécsényben, a Szántó Kovács János úton. A tüzet a balassagyarmati és szécsényi hivatásos tűzoltók, valamint a Szécsény és Térsége Polgárőr, Tűzoltó és Katasztrófavédelmi Egyesületének önkéntesei oltották el négy vízsugárral. Az áramszolgáltató leválasztotta az ingatlant a hálózatról. Az eset során senki nem sérült meg, a ház két lakója ideiglenesen rokonokhoz költözött.

Árokba hajtott és az oldalára borult egy kisteherautó csütörtök délelőtt a 22-es főút 4-es kilométerénél, Pusztaberki közelében. A rétsági hivatásos tűzoltók és az Érsekvadkert Község Tűzoltó Egyesületének önkéntesei áramtalanították a járművet, majd a helyszínt átadták a rendőrségnek. A teherautó vezetője el tudta hagyni a járművet, a mentők könnyű sérülésekkel szállították kórházba.

Komárom-Esztergom megye

Tizenhat négyzetméteres tároló tetőszerkezete égett múlt szerdán éjfél tájban Csépen, a Petőfi Sándor utcában. A helyszínre riasztott kisbéri hivatásos, nagyigmándi önkormányzati és tárkányi önkéntes tűzoltók a tüzet körülhatárolták, majd eloltották. A tűzeset során személyi sérülés nem történt.

A Nyergesújfalu ÖTE feb. 4-én kapta a riasztást, miszerint Bajóton a Dobozi Mihály utca feletti domboldalon nagy területen száraz fű és avar ég. A nyergesújfalui és bajnai hivatásos egységekkel közösen kéziszerszámok és puttonyfecskendők segítségével körülhatárolták, majd eloltották a tüzet. A domborzati viszonyok és az erős szél nehezítette az oltást.

Bács-Kiskun megye

Összeütközött két gépkocsi az 51-es főúton, Dunapataj térségében pénteken, kora reggel. Az egyik járműbe egy ember beszorult, őt a kalocsai hivatásos és a dunapataji önkéntes tűzoltók feszítővágó segítségével szabadították ki, majd átadták a mentőknek, az életét azonban már nem lehetett megmenteni. A balesetben még négy ember megsérült, őket a mentők kórházba szállították.

Győr-Moson-Sopron megye

Három kerékpárost elsodort, majd árokba hajtott és a tetejére borult egy autó a Győr-Moson-Sopron megyei Bakonyszentlászló közelében, a Bakonyszentkirály felé vezető úton csütörtökön délután. A pannonhalmai hivatásos és a veszprémvarsányi önkéntes tűzoltók biztosították a helyszínt, majd a rendőrségi helyszínelés után kerekeire állították és áramtalanították az autót. A mentők négy embert kórházba szállítottak.

 

A fotók a beavatkozást végző ÖTE/ÖT tulajdonát képezik, kivéve, ahol ezt másként jeleztük.