Hírek

Új MTSZ: tagozatok és bizottságok
2015. február 18. 14:47
A megújuló MTSZ-ben folyó szakmai munka „motorjai” a tagozatok, a szakmai és az eseti bizottságok lesznek. Lássuk, hogyan működnek majd ezek!

Ahogy azt korábbi, a megújuló MTSZ struktúrájáról írt bejegyzésünkben említettük, különféle bizottságok és tagozatok fognak működni a szövetségben. Ez a felosztás biztosítja, hogy a komplex munka a megfelelő szakértők és döntéshozók elé kerül, illetve, hogy a feladatmegosztás jól működjön.

Ráadásul a tagozatok és a bizottságok egyfajta átmenetet, hidat képeznek múlt és jelen között. A tagozatok esetén például így néz ki a felosztás:

  • Létesítményi tűzoltósági tagozat – ez természetesen a jelenlegi LTSZ, amely annak szabályzói szerint fog működni. 
  • Önkormányzati tűzoltósági tagozat – ez pedig a jelenlegi ÖTOSZ, amely az ott meghatározottak alapján folytatja működését.
  • Önkéntes tűzoltó egyesületi tagozat – a fővárosi és a megyei tűzoltó szövetségekből áll, saját maga által megállapított ügyrendje szerint működik.

Ami a szakmai bizottságokat illeti, a megalkotásukban és szabályozásukban a jogelődnek tekintett, gróf Széchenyi Ödön által megalapított szervezet értékeihez nyúltunk vissza:

Szakmai (állandó) bizottságok:

  • versenybizottság, melynek feladata a tűzoltóversenyekkel kapcsolatos munka,
  • ifjúsági bizottság, melynek feladata az utánpótlás nevelésének kidolgozása, az ifjú tűzoltók ügyének felkarolása,
  • hagyományőrző bizottság, amely a nevéhez hűen a múlt értékeinek megőrzésén ügyködik,
  • nemzetközi bizottság, amelynek feladata a különféle nemzetközi partner- és testvérszervezetekkel történő kapcsolattartás,
  • határon túli bizottság, amelynek a határon túli magyar partnerszervezetekkel való együttműködés a fő célja.

Eseti bizottságok
 

  • kommunikációs bizottság, amely például szükséges esetben a szövetség életét érintő fontos kérdésekkel kapcsolatos, tagok felé történő kommunikáció (ismeret- és információátadás) kidolgozásáról és végrehajtásáról gondoskodik,
  • képzési és fejlesztési bizottság, mely a képzéseket és fejlesztéseket karolja fel.

A bizottságok vezetősége ugyancsak választással jön létre, azok is önállóan dolgozzák ki ügyrendjüket és az elnökségnek kötelesek beszámolni tevékenységükről, ahová a tagozatok képviselőket delegálhatnak. Fő feladatuk a szövetség célkitűzéseinek szakmai területükön történő megvalósítása, javaslatok kidolgozása. Vezetői az elnökségi üléseken tanácskozási joggal részt vesznek, így közvetlenül jutnak információhoz és kifejthetik véleményüket.