Hírek

Beavatkozások 2020. nov. 23–29.
2020. december 01. 17:55
A múlt heti beavatkozásokból készült válogatásunk következik.

Bács-Kiskun megye

November 26-án a Császártöltési ÖTE bejelentést kapott, mely szerint Hajós és Császártöltés között az 54-es számú főút mellett tüzet észleltek. Az önkéntesek Császártöltésről két autóval, Hajósról és Kalocsáról további egy-egy tűzoltóautóval siettek a káresethez. Kiérkezéskor tapasztalták, hogy gaz, avar ég. A tűz nem volt nagy kiterjedésű, de egy közeli fás, bokros terület felé haladt. Időben sikerült a tüzet két fecskendővel és kéziszerszámokkal megfékezni.

Nov. 24-én délelőtt tíz óra körül érkezett a bejelentés, hogy Kunszentmiklóson, a Liszt Ferenc utcában egy épületből sűrű füst áramlik ki, és feltehetően van bent valaki. A kunszentmiklósi önkormányzati és önkéntes, valamint a szalkszentmártoni önkéntes tűzoltók perceken belül a helyszínre érkeztek, ahol egy családi ház melletti, tizenkét négyzetméteres melléképület égett. Két tűzoltó behatolt az égő épületbe, ahonnan kivittek egy embert, majd átadták a mentőknek, az életét azonban már nem lehetett megmenteni. A lakásként használt melléképület belseje teljes terjedelmében égett, a tűzoltók néhány percen belül megfékezték a lángokat. A halálos lakástűz körülményeit a katasztrófavédelem kivizsgálja.

Teljes terjedelmében égett egy személyautó a Lakitelek és Szentkirály közötti úton csütörtökön késő este. A lakiteleki önkéntes és a tiszakécskei önkormányzati tűzoltók fékezték meg a lángokat. A tűzesetben senki sem sérült meg.

Baranya megye

Nov. 24-én délelőtt kigyulladt egy családi ház Pécs keleti városrészében. A tűz az egyik helyiségben keletkezett, vélhetően elektromos meghibásodás miatt, majd átterjedt a tetőszerkezetre is. A pécsi hivatásos tűzoltók, valamint a palkonyai önkéntes tűzoltók vonultak a helyszínre. Az érintett szoba, valamint a tetőszerkezet ekkor már teljes terjedelmében égett. A tűzoltók hamar körülhatárolták a tüzet és több oldalról oltották el a lángokat. Az áramszolgáltató szakemberei az egész utcában kikapcsolták a szolgáltatást a beavatkozás idejére. Az ingatlanban hárman éltek, ők ki tudtak menekülni a házból, nem szenvedtek sérülést. A tűz a házról másra nem terjedt át, azonban az ingatlan lakhatatlanná vált. A lakókat önkormányzati lakásban helyezték el.

Csongrád-Csanád megye

Két személyautó rohant egymásba csütörtökön este az M5-ös autópályán Szegednél. A szegedi és a kisteleki hivatásos, valamint a kisteleki önkéntes egységek forgalomkorlátozás mellett áramtalanították a járműveket. A balesetben egy ember súlyosan, egy könnyebben megsérült.

Fejér megye

Nov. 23-án reggel Martonvásáron egy benzinkút parkolójában kigyulladt egy autó motortere és az utastér is részben égett. A tűz a töltőállomást, illetve más járművet nem veszélyeztetett. A martonvásári önkéntes és az érdi hivatásos tűzoltók oltották el a lángokat. Az autó vezetőjének nem esett baja.

Fának csapódott egy személykocsi nov. 25-én délelőtt a 81-es főúton, Söréd közelében. Az autó vezetőjét és utasát a Fejér megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett a móri önkormányzati és a székesfehérvári hivatásos tűzoltók feszítővágóval szabadították ki a roncsok közül. A sofőr a balesetben életét vesztette, az autó utasát a mentők súlyos sérülésekkel szállították kórházba. A műszaki mentésben a csókakői önkéntes tűzoltók is részt vettek.

Második világháborús robbanótest miatt háromszáz méter sugarú körben kiürítették a Fejér megyei Mór belvárosának egy részét nov. 25-én délután. A körülbelül száz kilogrammos rombolóbombát földmunkák közben találták meg egy általános iskola és egy óvoda közelében. A helyi önkormányzati és a bodajki önkéntes tűzoltók részt vettek az érintett terület lezárásában és a lakosság tájékoztatásában. Ideiglenesen száztizennégy ingatlanból több mint négyszáz embernek kellett elhagynia az otthonát, illetve a robbanótest hatástalanításáig nem térhettek haza. Többségük rokonoknál töltötte az időt, az önkormányzat által melegedőhelynek kijelölt szabadidőközpontba összesen ötvenegyen érkeztek, ahol az egészségügyi felügyeletet a Fejér Önkéntes Mentőszervezet biztosította. A kiürítés az iskolát nem érintette, mert addigra a tanítás véget ért. Az óvodából néhány gyermek a pedagógusok felügyelete mellett a szabadidőközpontban várta meg szüleit. A tűzszerészek a robbanótestet a helyszínen hatástalanították, ezután a lakók kora este hazatérhettek.

Győr-Moson-Sopron megye

Takarmány izzott egy tizenkét méter magas mezőgazdasági szárítóban Tét külterületén nov. 23-án délelőtt. A tűzesethez a győri hivatásos, valamint a téti és a győrszemerei önkéntes tűzoltókat riasztották, akik megszüntették az izzást, valamint leürítették a szárító tartalmát.

Összeütközött két gépkocsi nov. 24-én kora este a 85-ös főút Fertőszentmiklós és Pereszteg közötti szakaszán. A fertőszentmiklósi önállóan beavatkozó önkéntes tűzoltók áramtalanították az egyik járművet, irányították a forgalmat, valamint a rendőrségi helyszínelés után megszüntették a forgalmi akadályt.

Elhagyta az úttestet, majd a tetejére csapódva a szántóföldön állt meg egy autó a 86-os főúton Rábakecöl közelében csütörtökön este. A balesetben egy ember megsérült, őt a mentők kórházba szállították. A répcelaki önkormányzati és a rábakecöli önkéntes tűzoltók az áramtalanítást követően kerekeire állították a járművet.

Pest megye

November 25-én Nagykátán eltűnt személy után kutatott több, mint 100 fő, köztük a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat és a Szentendre ÖTE is. A módszeres keresés ellenére a keresett személyt aznap éjjel nem sikerült megtalálni, de reggelre az eset szerencsés véget ért.

Nyugalmasabb időszak után mozgalmas szombatban volt része a Fóti Aqua ÖTE ügyeletes tűzoltóinak. Először betegeskedő, és keresésre nem válaszoló szomszédhoz kértek segítséget a lakók Dunakeszin, a Barátság útján. Szerencsére az idős hölgyet az ajtó nyitása után eszméleténél találták, így a kivonult mentők ellátták. Később Fóton, az Áchim András utcában jelentett egy telefonáló füstöt a szomszéd ingatlanról a Katasztrófavédelem ügyeletére, de a Fóti Aqua ÖTE kivonult egysége a felderítés során nem észlelt a jelzésnek megfelelő körülményt. A bázisra visszaérkező tűzoltók szinte azonnal ismét riasztást kaptak, ezúttal a 2102-es útra, a Fótliget környékére, ahol árokba borult személygépkocsi füstölt. A kivonult tűzoltók az újpesti hivatásos tűzoltóknak nyújtottak segítséget a káreset felszámolása során.

A tápiószecsői önkéntes tűzoltók november 26-án kapták a riasztást, mely szerint a Vörösmarty utcában az egyik lakóházból füst ömlik kifelé. A vonulást 4 fővel hajtották végre. A helyszínre érkezve a Nagykáta/1-es gépjárműfecskendő már a helyszínen volt és a raj behatolt az épületbe. Bent a házban sűrű füst volt, ami a kéményből áramlott vissza. A kályhából az izzó parazsat eltávolították, majd ventillátorral a lakást kiszellőztették. Az eset során személyi sérülés nem történt, viszont lakosságvédelmi intézkedésre került sor.

Munkások vágtak el egy gázvezetéket nov. 23-án Solymáron, a Bánya utcában. Az esethez a fővárosi hivatásos és a solymári önkéntes tűzoltókat, valamint a Pest megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálatot is riasztották. Bár veszélyes gázkoncentrációt nem mértek, a munkálatok idejére a környező házakban négy embert kértek arra, hogy ne hagyják el otthonukat. A gázszolgáltató munkatársai is a helyszínre siettek, majd megszüntették a szivárgást.

Szarufák kaptak lángra egy körülbelül ötven négyzetméteres, könnyűszerkezetes szobi ház padlásterében. A nov. 24-i kora esti, Köztársaság utcai tüzet a nagymarosi önkéntes tűzoltók oltották el, majd a váci hivatásos tűzoltókkal közösen utómunkálatokat végeztek. A házban két ember lakott, nem esett bajuk, azonban ingatlanjuk lakhatatlanná vált, így rokonok fogadták be őket.

Teljes terjedelmében égett egy körülbelül negyven négyzetméteres melléképület egyik helyisége Százhalombattán, az Avar közben nov. 26-án kora délután. Az érdi hivatásos, a százhalombattai létesítményi és önkéntes tűzoltók körülhatárolták a lángokat. Az épület fala mellől két propánbutángáz-palackot is eltávolítottak, melyeket olyan hőhatás nem ért, hogy veszélyt jelenthettek volna. A tűzeset során személyi sérülés nem történt.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

Személygépkocsi és kisbusz ütközött össze nov. 24-én a Kállósemjén és Nagykálló közötti úton. A nyírbátori hivatásos és a kállósemjéni önkéntes tűzoltók áramtalanították a járműveket, majd megszüntették a közúti akadályt. A mentők három embert szállítottak kórházba.

Vas megye

November 25-én érkezett a riasztás: Horvátzsidány és Ólmod között összehordott avar és nyesedék ég. A Horvátzsidány ÖTE és a Peresznye ÖTE érkezett a káresethez, és a kőszegi tűzoltókkal együtt eloltották a tüzet.

Zala megye

Teljes terjedelmében égett egy hatvan négyzetméteres lakóház kedden este Kerecsenyben, a Deák Ferenc utcában. Az esethez a gelsei önkéntes tűzoltókat, valamint a pacsai és a zalakarosi hivatásos tűzoltókat riasztották, Nagykanizsáról pedig vízszállító is érkezett. A tűzoltók a Zala megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett, három vízsugárral eloltották a lángokat. Az oltás befejezése után egy holttestet találtak az épületben.