Hírek

Beavatkozások 2020. nov. 2–8.
2020. november 11. 12:17
Múlt heti beavatkozásokból készült válogatásunk következik.

Bács-Kiskun megye

Lesodródott az úttestről és az út menti árokba hajtott egy autó Bácsbokodon, a Gróf Széchenyi István és a Honvéd utca kereszteződésében november 5-én késő este. A bajai hivatásos és a bácsbokodi önkéntes tűzoltók áramtalanították a járművet, majd átadták a helyszínt a rendőrségnek. A balesetben három ember megsérült, őket a mentők kórházba szállították.

 

Baranya megye

November 2-án életmentés céljából riasztották a szentlőrinci önkéntes tűzoltókat Szentlőrincre, ahol egy egészségügyi ellátásra érkező ápoló kopogására az ott lakó idős beteg nem válaszolt és nem adott egyéb életjelet sem magáról. A riasztástól számított 8-9. percben az önkéntes tűzoltók kivonultak a szertárból, a helyszínen pedig kéziszerszámok segítségével behatoltak az épületbe. Sajnos az idős beteg életét már nem lehetett megmenteni.

November 3-án délután tűz keletkezett egy szőkédi, Széchenyi utcai vályogházban. Az egyik szoba már teljes terjedelmében égett, mire a pécsi hivatásos, valamint a Szent Flórián Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjai a helyszínre értek. A rajok megfékezték meg a lángokat. A tűzoltók az égő helyiség fölötti padlásrészt hőkamerával átvizsgálták, két helyen beizzást tapasztaltak, ezt megszüntették. A Baranya megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat tűzeseti helyszíni szemlét tartott. A tűzben berendezési tárgyak semmisültek meg, illetve a lángok kárt tettek az ablakkeretben, az ajtóban és a födémben. Az ingatlanban nem laktak életvitelszerűen, személyi sérülés nem történt.

 

Fejér megye

November 7-én este a Velencei Önkéntes Tűzoltó Egyesületet riasztották a velencei Kis utca és Zárt utca kereszteződésébe, ahol egy lámpaoszlop vezetéke gyulladt ki.

 

Pest megye

Tűz keletkezett egy komposzttelepen, Ócsa külterületén. A dabasi hivatásos és az ócsai önkéntes tűzoltók vonultak a helyszínre. Mintegy háromszáz négyzetmétert érintett a tűz, melynek a végső oltását egy erőgép is segítette.

Tűz keletkezett egy száz négyzetméteres családi házban november 5-én kora délután Szigetújfaluban, a Mester utcában. A kis-szigeti önkéntes, a ráckevei önkormányzati és a szigetszentmiklósi hivatásos tűzoltók kiérkezésekor a ház két helyisége már teljes egészében égett, a tűz veszélyeztette az épület többi részét is. A lángokat a tűzoltók eloltották, megakadályozták a tűz továbbterjedését. Az oltást követően az egységek átszellőztették és átvizsgálták az ingatlant. A tűz keletkezésekor a házban két ember tartózkodott, ők időben, sérülések nélkül elhagyták az égő épületet.

 

Nógrád megye

Berendezési tárgyak, ételmaradék és olaj kapott lángra november 5-én kora este egy bátonyterenyei társasház egyik harmadik emeleti konyhájában. A város katasztrófavédelmi őrsének hivatásos tűzoltói és az Észak-Mátra Speciális Mentő és Önkéntes Tűzoltó Egyesület önkéntesei áramtalanították az épületet és eloltották a tüzet, majd átvizsgálták a lakást. A tűz érintette a konyhában lévő konvektort, ezért az egység a helyszínre kérte a gázszolgáltató szakembereit, akik a rendszert átvizsgálva a konyhai fűtőtestet kizárták a szolgáltatásból. A tűz miatt tizenegy ember elhagyta a társasházat, mivel az épület nem telítődött füsttel a lakók hamar visszatérhettek otthonukba. A mentők egy embert megfigyelésre kórházba szállítottak.

 

 

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

Lesodródott az úttestről és árokba borult egy személykocsi Gulácson, a Szabadság utcában november 2-án. A tarpai önkéntes tűzoltók áramtalanították, majd a rendőrségi helyszínelést követően kerekeire állították az autót. A mentők két embert szállítottak kórházba.

A kéményben lerakódott korom izzott Mátészalkán és Timáron november 5-én. Előbbinél a mátészalkai, utóbbinál a nyíregyházi hivatásos és a rakamazi önkéntes tűzoltók avatkoztak be, az izzást kéziszerszámok segítségével szüntették meg. Személyi sérülés egyik esetben sem történt.

 

Somogy megye

Letért az útról és az oldalára borult egy kombájn november 2-án a Somogy megyei Kapoly külterületén. A tabi önkormányzati tűzoltók áramtalanították a gépet, majd a KÖTÉL Egyesület önkéntes tűzoltói speciális járműveikkel segítették a műszaki mentést. Az egységek csörlőkkel kerekeire állították a munkagépet és közreműködtek a forgalmi akadály megszüntetésében. A sofőr nem sérült meg a balesetben.

November 6-án a látrányi önkéntes tűzoltók és a balatonboglári önkormányzati tűzoltók vonultak Látrányba közlekedési balesethez. A személygépkocsi az útról lesodródva egy telefonoszlopnak ütközött. Szerencsére a balesetnél személyi sérülés nem történt.

 

Vas megye

Egy huszonöt négyzetméteres hétvégi ház gyulladt ki Szombathelyen, a Törpe utcában november 2-án este. A szombathelyi hivatásos és a szombathelyi önkéntes tűzoltók kiérkezésekor az épület teljes terjedelmében égett. A tűzoltók az elsődleges felderítés során a ház közelében egy embert találtak, aki megsérült a tűzben, őt a mentők kórházba szállították. Az egység két vízsugárral megakadályozta, hogy a lángok átterjedjenek a szomszédos épületre, majd eloltották a tüzet. Az oltást követően a tűzoltók a romok között egy, a tűzeset során felrobbant propánbutángáz-palackot találtak.

2020.11.05 23.04-kor érkezett a jelzés a táplánszentkereszti önkéntes tűzoltókhoz, mely szerint a Rangut-majorban található mezőgazdasági szárítótorony ég. Az önkéntesek négy fővel vonultak, részt vettek a felderítésben, az oltási munkálatokban, melynek során a terményszárító leürítésre és visszahűtésre került. Két gyorsbeavatkozóval történt a külső hűtés, valamint egy C sugár lett a terményszárító tetejére felhúzva oltás és visszahűtés céljából. Az oltási munkálatok kb. hajnali fél 2-ig tartottak. A terményszállító torony kb. 15 méter magas, a tűz kb. 8-10 méteres magasságban keletkezett.

 

Zala megye

Mezőgazdasági terménytároló égett Pötrétén november 5-én reggel. A tüzet a zalaegerszegi és a pacsai hivatásos tűzoltók – a Zala megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett fékezték meg. Az oltás során a tárolóból a terményt fokozatosan eltávolították, majd visszahűtötték a felhevült fémszerkezetet. A beavatkozásban a gelsei önkéntes tűzoltók is közreműködtek.