Hírek

150 év – Keceli tűzoltók az elsők között
2020. október 20. 13:37
A Keceli Tűzoltóság fennállásának 150. évfordulója alkalmából ünnepséget tartottak Kecelen, október 18-án, melyen részt vett Dobson Tibor tű. ddtbk., a Magyar Tűzoltó Szövetség elnöke is.

A meghívottak a Keceli Szentháromság Templomban egy szentmisén vettek részt, mely a tűzoltókért és családjaikért szólt ezen a reggelen.

A szentmisét követően a menet átsétált a Keceli Sportcsarnokba, ahol elsőként Haszilló Ferenc, Kecel város polgármestere tartotta meg ünnepi beszédét. A polgármester megköszönte a tűzoltók bátorságát, kitartását és áldozatos munkáját, melynek nap mint nap tanúbizonyságát teszik. Ezt követően Travnik János, a Keceli Önkormányzati Tűzoltó-parancsnokság parancsnoka köszöntötte az állományt és a vendégeket, majd Soltész Tamás ny. tű. ezredes mondta el méltató beszédét. Az ezredes köszöntőjében felelevenítette a kezdeteket, a mára már történelemnek számító időszakot és azt a hatalmas fejlődést, ami végbement a tűzoltóság életében.

Az állománygyűlés Dr. Farkasinszki Lóránt tű. ezredes, a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatójának beszédével folytatódott. A megyei igazgató beszédében megfogalmazta, hogy a tűzoltók szeretik hivatásukat, mindennapi munkájukat lélekkel, lelkesedéssel végzik. Büszkék múltjukra, és azt szívesen megmutatják. A társadalom elismeri a tűzoltók áldozatos munkáját és a tűzoltó hivatást értéknek tekinti. Az ezredes kiemelte, hogy a hajdani keceli tűzoltók elsők között voltak, akik megértették a tűzoltás szervezett keretek között történő megvalósulásának fontosságát, és gróf Széchenyi Ödön felhívására elsőként álltak csatasorba.

Az ünnepi műsor részeként két szavalatot hallgathattak meg a vendégek, majd a Halas Táncegyüttes és a Katasztrófavédelem Központi Zenekar quintettjének ünnepi műsorát láthatták a résztvevők. Az állománygyűlés keretében elismerések átadására is sor került.

Az elismerések átadását követően Dobson Tibor tű. dandártábornok, a Magyar Tűzoltó Szövetség elnöke, valamint Dr. Farkasinszki Lóránt tű. ezredes, megyei igazgató díszszalagot adományozott a Keceli Tűzoltóság csapatzászlajára. Az ünnepi állománygyűlést követően tűzoltó felvonulás keretében – huszárok, tűzoltófogat, Központi Katasztrófavédelmi Zenekar, tűzoltójárművek – indult el a menet a Keceli Tűzoltóság épületéhez, ahol Fekete Szabolcs plébános felszentelte és megáldotta az épület előtt lévő felújított Flórián szobrot és a tűzoltóállományt.

További képek, forrás: Bács-Kiskun MKI

További fotók: Vira.hu