Hírek

Beavatkozások 2020. júl. 27. – aug. 2.
2020. augusztus 04. 10:12
Az önkéntes tűzoltók múlt heti beavatkozásaiból készített válogatásunkat tesszük közzé.

Csongrád-Csanád megye

Bálázógép égett júl. 30-án Csengelén, a Kővágó kanyar közelében. A tüzet a kisteleki és a kiskunmajsai hivatásos, valamint a kisteleki és a csengelei önkéntes tűzoltók oltották el.

 

Fejér megye

Összeütközött két személygépkocsi július 31-én kora este a fehérvárcsurgói bekötőúton. Mindkét autó vezetője egyedül utazott. Az egyik sofőrt a Fejér megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett a székesfehérvári hivatásos és a bodajki önkéntes tűzoltók emelték ki a járműből. A műszaki mentés során a tűzoltók áramtalanították és egy közeli bekötőútra vontatták le a gépkocsikat.

Fotó: székesfehérvári hivatásos tűzoltó-parancsnokság

 

Győr-Moson-Sopron megye

Sopronkövesden, az iskola tornacsarnokának tetején lévő napelemek közé szorult egy gólya júl. 27-én délután. A soproni hivatásos és a nagylózsi önkéntes tűzoltók magasból mentőről a cserepek és a napelem megbontásával kiszabadították a madarat, majd átadták a nemzeti park szakembereinek, akik megvizsgálták, és a Kőszegi Madármentő Központba szállították.

Égő kombájnhoz riasztották a koroncói önkéntes tűzoltókat júl. 29-én este. Szerencsére a kezelők beavatkozásának és a gyors kiérkezésnek köszönhetően sikerült a gépet megmenteni.

Kimle belterületén júl. 29-én este közlekedési baleset történt a Hársfa kanyarnál. A kimlei önkéntes tűzoltók perceken belül 7 fővel kezdték meg a vonulást. A balesetet szenvedett gépjármű áramtalanítását követően a helyszín biztosításában támogatták a hivatásos egységet és a tásrshatóságokat.

Fotó: Kimle ÖTE

 

Heves megye

Lángra kapott egy családi ház és az ahhoz épített melléképület tetőszerkezete a Heves megyei Mezőtárkány Bethlen Gábor utcájában júl. 30-án délelőtt. A füzesabonyi és a mezőkövesdi hivatásos, valamint a mezőtárkányi önkéntes tűzoltók hat vízsugárral fékezték meg a lángokat. A tűzben senki sem sérült meg, a lakók elszállásáról a helyi önkormányzat gondoskodott.

 

Jász-Nagykun-Szolnok megye

Mintegy tíz hektáron égett aljnövényzet, nádas és cserjés terület júl. 28-án délután Tiszasüly külterületén, a lángok lábon álló nádast veszélyeztettek. A szolnoki és a hevesi hivatásos, a jászkiséri önkormányzati és a kőteleki önkéntes tűzoltók a Jász-Nagykun-Szolnok megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett, öt vízsugárral és kéziszerszámokkal avatkoztak be. Az eset során nem sérült meg senki, a katasztrófavédelem tűzeseti helyszíni szemlét folytatott le.

 

Pest megye

Személygépkocsi ütközött tehergépjárművel júl. 27-én, a hajnali órákban Pilisjászfalun, a 10-es úton. Az esethez vonuló esztergomi hivatásos és piliscsabai önkéntes tűzoltók a baleset következtében gépjárműbe szorult embert feszítővágó berendezés segítségével kiszabadították. A tehergépkocsi a fél útpályát elfoglalta, kamionmentő érkezett a mentésére.  Egy sérültet a mentőszolgálat munkatársai kórházba szállítottak.

Vasúti átjáró fénysorompójának ütközött egy személygépkocsi júl. 27-én, a kora esti órákban Dunavarsányban, a Vörösmarty Mihály utcában. Az ütközés következtében a sorompó eltört, a gépkocsi akadályozta a forgalmat. A szigetszentmiklósi hivatásos és a délegyházi önkéntes tűzoltók áramtalanították és átvizsgálták a járművet, majd megszüntették a forgalmi akadályt. A gépkocsi sofőrjét a mentők megfigyelésre kórházba szállították.

 

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

Füstölt a nyíregyházi mentőállomás tetőszerkezete júl. 27-én. A katasztrófavédelmi műveleti szolgálat mellett a nyíregyházi hivatásos tűzoltók több járművel, valamint a nyíregyházi önkéntes tűzoltók vonultak az esethez. Kiderült, egy elektromos, fali kézszárító gyulladt ki az épület első emeletén, jelentős mennyiségű füst képződött. A tűzoltók kiérkezése előtt az ott dolgozók porral oltó készülékkel eloltották a tüzet. A beavatkozók túlnyomásos ventilátorral átszellőztették a mentőállomást. Személyi sérülés nem történt.

Az úttestről lesodródott és kerítésnek ütközött egy személyautó Napkoron, a Petőfi utcában, az Orosi utcai kereszteződés közelében júl. 30-án. A balesethez a nyíregyházi hivatásos és a napkori önkéntes tűzoltókat riasztották. A közelben lévők egy embert kiemeltek a gépjárműből. A műszaki mentést végző nyíregyházi hivatásos tűzoltók és a helyi önkéntes tűzoltók áramtalanították a járművet. A helyszínről a mentők egy embert szállítottak kórházba. Az érintett útszakaszt lezárták.

 

Komárom-Esztergom megye

Egy nyolcvan négyzetméteres nyitott tárolóban a trágya égett és izzott Környe-Szentgyörgypusztán júl. 29-én este. A tatabányai hivatásos tűzoltók és a környei önkéntes tűzoltók oltották el a tüzet. A munkálatokat egy munkagéppel is segítették.

 

Nógrád megye

Száraz fű égett négyszáz négyzetméteren júl. 30-án délután Nagyorosziban. A rétsági hivatásos tűzoltók és az Érsekvadkert Község Tűzoltó Egyesületének önkéntesei vízsugárral és kéziszerszámokkal oltották el a tüzet. Az eset során személyi sérülés nem történt.

Aug. 1-jén a csókakői vár melletti szikláról leesett egy fiatal nő és nyílt bokatörést szenvedett. A móri önkormányzati, valamint a csókakői és a bodajki önkéntes tűzoltók segítettek a mentőknek lehozni a sérültet.


Fotó: Csókakői ÖTE

 

Tolna megye

Vonattal ütközött egy teherautó Simontornyán

Személyszállító vonat és egy rakomány nélküli tehergépkocsi ütközött július 28-án délután Simontornyán. A Pósapart utcai, fénysorompóval ellátott vasúti átjáróban történt baleset után a vonat a közeli állomáson állt meg. Az elsőként kiérkező simontornyai önkéntes tűzoltók áramtalanították a teherautót, amelyet később a sárbogárdi hivatásos tűzoltók drótkötéllel vontattak távolabb a sínektől. A tehergépkocsi vezetőjét a mentők kórházba szállították. A vonaton senkinek nem esett baja.

Fotó: sárbogárdi hivatásos tűzoltó-parancsnokság

 

Veszprém megye

Gépkocsival ütközött egy vasúti szerelvény júl. 28-án délben Révfülöpön, a Halász utcai vasúti átjáróban. A balesethez a badacsonytomaji hivatásos és a kővágóörsi önkéntes tűzoltókat is riasztották. A gépjárműben két felnőtt könnyű sérülést, egy gyermek pedig súlyos sérülést szenvedett. A vonaton utazó embereket autóbuszokkal szállították tovább. A vasúti átkelőt a műszaki mentés idejére lezárták.

Kigyulladt és teljes terjedelmében égett egy kombájn egy Somogyi Béla utcai telephely udvarán Taliándörögdön júl. 29-én. A tűzhöz az ajkai hivatásos és a taliándörögdi önkéntes tűzoltókat riasztották, akik három vízsugárral eloltották a lángokat.