Hírek

Beavatkozások 2020. május 18–24.
2020. május 26. 08:09
A múlt héten is számos esetben avatkoztak be az önkéntes tűzoltók szerte az országban; válogatásunkban ezekből igyekszünk ízelítőt adni.

Baranya megye

Viharkár Szentlőrincen

A Szentlőrinci Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjait 2020. május 24-én viharkár elhárítására riasztották a Szent István utcába, ahol egy családi ház kéményét rongálta meg az épület mellett lévő diófa egyik ága az éjszakai vihar következtében. A megsérült és veszélyes kéményfedlapot az önkéntesek a szigetvári hivatásos tűzoltók segítségével távolították el.

Fotó: Szentlőrinci ÖTE

 

Fejér megye

Baleset Szabadbattyán és Tác között

Lesodródott az útról és a vízelvezető árokban a tetejére borult egy személykocsi máj. 19-én délelőtt a Fejér megyei Szabadbattyán és Tác között. A balesethez elsőként a sárszentmihályi önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik áramtalanították az autót, majd a székesfehérvári hivatásos tűzoltókkal közösen kerekeire állították és félrehúzták a járművet. Az egyedül utazó sofőrt a mentők súlyos sérülésekkel szállították kórházba.

 

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

Avartűz Tiszanagyfalunál

Avar és fatuskók égtek máj. 19-én Tiszanagyfalunál, a 38-as főút mellett. A nyíregyházi hivatásos és a rakamazi önkéntes tűzoltók gyorssugárral, kéziszerszámokkal oltották el a tüzet. Dombrádon, az Esze Tamás utcában egy lakatlan telken égett a száraz vegetáció. A tűz kárt tett a szomszédos ingatlan kerítésében is. A kisvárdai hivatásos és a dombrádi önkéntes tűzoltók gyorssugárral avatkoztak be.

 

Gázömlés sérült vezeték miatt

Munkavégzés közben, gázvezetéket sértett meg egy munkagép Demecserben, a Szent István úton, hétfő délelőtt. A nyíregyházi hivatásos és a demecseri önkéntes tűzoltók a gázömlés miatt 100 méter sugarú körben, az ott lakókat kimenekítették. Tizennégy lakóházból, összesen huszonhárom főnek kellett elhagynia otthonát. A gázszolgáltató szakemberei egy másik munkagödör kiásásával a vezetéket elszorították, a gázömlést megszüntették, így az ott lakók, 12 óra után visszatérhettek ingatlanjaikba. Személyi sérülés nem történt. A Nyíregyházi Katasztrófavédelmi Kirendeltség iparbiztonsági felügyelője iparbiztonsági helyszíni szemlét folytatott le.

Fotó: Demecseri ÖTE

 

Pest megye

Baleset Pátyon

Felborult és egy parkoló gépkocsinak csapódott egy autó máj. 20-án, a kora délutáni órákban Pátyon, a Torbágyi úton. A balesetben egy ember szenvedett könnyebb sérüléseket, a felborult kocsi akadályozta a forgalmat. A pátyi önkéntes tűzoltók és a törökbálinti hivatásos tűzoltók áramtalanították és átvizsgálták a járművet, majd biztosították a helyszínt.

 

Száraz fű, bozótos égett Dány külterületén

Száraz fű, bozótos égett máj. 22-én délután Dány külterületén. A tűz foltokban, nagy területen és a szárazság miatt gyorsan terjedt. A közel tizenhét hektáron égő lángokat a gödöllői, nagykátai hivatásos és a kókai, sülysápi önkéntes tűzoltók oltották el. A tűzoltók munkáját a Pest megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányította. A felderítésben, a terjedés irányának meghatározásában a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat szakembere segédkezett. Az oltást nehezítette a több köbméter felhalmozott hulladék és a nehezen megközelíthető helyszín.

Fotó: PMKI KMSZ

 

Farakás égett Tápiószentmárton külterületén

Vágástéri hulladék kapott lángra május 20-án délután Tápiószentmárton külterületén. A tűz átterjedt a közeli fenyőerdőre is. A lángok gyorsan terjedtek és további erdős területet veszélyeztettek. A tüzet a nagykátai hivatásos és a farmosi önkéntes tűzoltók oltották el, akadályozták meg a lángok továbbterjedését, majd vizsgálták át a leégett területet.

Fotó: PMKI Nagykáta HTP

 

Jász-Nagykun-Szolnok

Lesodródott az útról egy autó Túrkevénél

Lesodródott az útról és árokba hajtott egy személykocsi máj. 21-én reggel a 4202-es úton, Túrkevénél. Az autóban utazó sofőr ki tudott szállni a kocsiból, őt a mentők könnyű sérülésekkel kórházba szállították. A túrkevei önkéntes tűzoltók áramtalanították a járművet, majd a rendőrségi helyszínelést követően kiemelték az árokból a gépkocsit.

 

Komárom-Esztergom megye

Nádastűz Bana területén

A banai önkéntes tűzoltók május 22-én kapták a riasztást, miszerint az Ady Endre utca végén nádas, aljnövényzet ég. Az önkéntesek három fővel sikeresen megfékezték a lángokat.

Fotó: Bana ÖTE

 

Veszprém megye

Kerti hulladék égett Barnagon

Május 22-én érkezett a riasztás a Tótvázsonyi ÖTÉ-hez: Barnagon kerti hulladék ég. Az ÖTE öt fővel onult a helyszínre, a tüzet pedig két óra alatt sikerült eloltani.

Fotó: Tótvázsonyi ÖTE