Felújított gépjárműveket kaptak az önkéntesek
2020. május 11. 11:07
Európai uniós forrásból korszerűsített és felújított gépjárműfecskendőt vehetett át május hetedikén öt önkéntes tűzoltó egyesület a BM Heros Zrt. telephelyén.

A Mercedes Rosenbauer tűzoltóautókat a Szent Flórián, a kabai, a napkori, a tolnai önkéntes tűzoltó egyesület, valamint a Budapest Önkéntes Mentőszervezet kapta.

A KEHOP-1.6.0-15-2016-00021 azonosító számú, az „EU Polgári Védelmi Komplex Modulok létrehozása” című projekt célja két olyan, az önkéntes mentőszervezetek képességeire és személyi bázisára alapuló modul létrehozása, amelyek egységei külön-külön és együtt is bevethetőek összetett katasztrófák kezelése során. A projekt keretében megvalósul a tagok speciális feladatokra történő felkészítése, továbbá a szükséges felszerelésekkel, eszközökkel, valamint járművekkel történő ellátása is. Az új modulok a tevékenységüket támogató, vezetésirányítási és a logisztikai feladatokat ellátó, jelenleg működő önkéntes mentőszervezetek fejlesztésével válnak komplex rendszerré.

A fejlesztéseknek köszönhetően hazánk a két földrengéskutató és mentő képesség – HUNOR és HUSZÁR mentőszervezet – mellett egy, az uniós standardnak megfelelő erdőtűzoltási és egy árvízi mentési modullal bővül, ezzel erősítve az ország és az uniós tagállamok biztonságát. Az önkéntes mentőszervezetek megerősítése révén jelentős mértékben nő az egyes települések önvédelmi képessége is.

A május 7-én átadott összesen csaknem 71 millió forintból felújított gépjárművek a Budapest, a Napkor, a Thelena Mentőszervezet, valamint a Hortobágy és a Mecsek Mentőcsoport beavatkozó erőinek szárazföldi mentőképességét támogatják.

A 2 milliárd 300 millió forint támogatást jelentő projekt további részében a többi között terepjárókat, erdőtűzoltási felszereléseket, védőruhákat, mentőhajókat, mentőbúvár-felszereléseket, logisztikai és szállítóeszközöket, sátrakat, mobil vezetési és irányítási pontokként funkcionáló konténereket is kapnak majd az önkéntes mentőszervezetek, mindemellett különféle képzések és gyakorlatok is elérhetővé válnak számukra. A projekt keretében tervezett fejlesztések várhatóan 2020. december 31-ig megvalósulnak.

Fotó: Szőke Péter BM OKF