Hírek

Beavatkozások 2020. márc. 30. – ápr. 5.
2020. április 07. 08:44
Az önkéntes tűzoltók a fertőtlenítési és karitatív munkák mellett a „szokásos” teendőiket is ellátják. Múlt heti beavatkozásokból készült válogatásunkat tesszük közzé.

Fejér megye

Apartmanház gyulladt ki Kincsesbányán

Vendégház tetőszerkezete és a mellette lévő hatvan négyzetméteres műhely égett teljes terjedelmében március 31-én este. A lángokat a székesfehérvári hivatásos, valamint az iszkaszentgyörgyi és a fehérvárcsurgói önkéntes tűzoltók több vízsugárral fojtották el. Az oltási munkálatok közben az apartmanházból két propánbutángáz-palackot vittek ki. A gyors beavatkozásnak köszönhetően a lakószobákat sikerült megmenteni a tűztől. Személyi sérülés nem történt, az épületben vendégek nem tartózkodtak.

Fotó: székesfehérvári hivatásos tűzoltó-parancsnokság

 

Győr-Moson Sopron megye 

Vasárnap Győr-Moson-Sopron megyében több helyen is szabadtéri tűzhöz riasztották a tűzoltókat. Délben Beleden, a Rákóczi utca közelében a vasúti töltés oldalán égett a száraz fű több helyen is, több száz négyzetméteren. A tüzet kapuvári  és répcelaki hivatásos, valamint a beledi önkéntes tűzoltók oltották el. Egyházasfalun, a Fő utca mögötti területen kapott lángra a száraz fű és avar. A tüzet a soproni hivatásos, a csepregi önkormányzati és az egyházasfalui önkéntes tűzoltók fékezték meg. Ásványráró külterületén az árvízvédelmi töltés mentén gyulladt meg a száraz fű és a bokros terület, mintegy kétszáz négyzetméteren. Az ásványrárói önállóan beavatkozó önkéntes tűzoltók oltották el a tüzet. Az esti órákban Bágyogszovát külterületére riasztották a csornai és lébényi hivatásos, valamint a bágyogszováti önkéntes tűzoltókat. A több ezer négyzetméteren égő aljnövényzet tüzét több vízsugárral és kéziszerszámokkal oltották el a hivatásos és önkéntes tűzoltók.

A legnagyobb szabadtéri tűz Tyukodon volt, kora este mintegy tíz hektáron égett az erdő aljnövényzete, a bozótos. A mátészalkai hivatásos, a csengeri önkormányzati és a tyukodi önkéntes tűzoltók gyorssugarakkal és kéziszerszámokkal oltották el a tüzet.

 

Hajdú-Bihar megye

Nádas égett Hosszúpályi és Konyár között

Hosszúpályi és Konyár között ötven hektárnyi egybefüggő nádasból öt hektár égett április 5-én vasárnap délelőtt. A debreceni és a berettyóújfalui hivatásos és a létavértesi önkormányzati tűzoltók, valamint a konyári önkéntes tűzoltók is vonultak. A tűzoltók körbehatárolták a lángokat, az oltást a Hajdú-Bihar megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányította. Két nagyfeszültségű vezeték szakadt le, emiatt átmenetileg háromszázhét fogyasztónál átmenetileg áramkimaradás volt. A tűz lakóházakat nem veszélyeztetett.

Fotó: Berettyóújfalui HTP, Hajdú KMSZ

 

Komárom-Esztergom megye

Szabadtéri tűz Nyergesújfalunál

Az esztergomi és nyergesújfalui hivatásos, valamint a nyergesújfalui önkéntes tűzoltókat is száraz aljnövényzet, avar tüzéhez riasztották csütörtökön, a késő délutáni órákban. A tűz Nyergesújfalun égett, megközelítőleg három hektár területen. Az egységek a tüzet két vízsugár és kéziszerszámok segítségével oltották el.

 

Pest megye

Nádas égett Úri külterületén

Száraz nádas kapott lángra szerdán délután Úri település külterületén. A két hektáron égő tűz lakóházakat és erdőt veszélyeztetett. A lángokat a sülysápi önkéntes tűzoltók és a monori hivatásosok oltották el, majd vizsgálták át a leégett területet.

Fotó: PMKI Monor HTP

 

Kigyulladt egy melléképület Gyömrőn

Kigyulladt egy melléképület vasárnap délután Gyömrőn, a Bimbó utcában. A tűzoltók kiérkezésekor a lángok már átterjedtek a melléképülettel egybeépített családi ház tetőszerkezetére, illetve a szomszéd telken lévő használati cikkekre, nyúlbódéra. A tüzet a gyömrői önkéntes tűzoltók és a monori hivatásosok oltották el, majd vizsgálták át a területet. A tűzoltás során a tűzoltók tíz nyulat a ketrecből kimentettek, valamint még a kiérkezésük előtt a tárolóban egy gázpalack felrobbant.

Fotó: PMKI Monor HTP

 

Kiránduló mentése Pilisszentkereszten

Kirándulás közben megsérült turista le hozatalában kértek segítséget a katasztrófavédelemtől szerdán délután Pilisszántón, a Boldog Özséb-kilátónál. A kiránduló három méter magas szikláról zuhant le. A helyszínt csak gyalogosan, illetve a Pest Megyei Kutató- Mentő Szolgálat különleges quadjával lehetett megközelíteni. A szentendrei hivatásos és a pomázi önkormányzati tűzoltók hordágyon, a szolgálat segítségével mentették le a megsérült embert, majd adták át a mentőszolgálat szakembereinek.

Fotó: PMKI Szentendre HTP

 

Avartűz Pócsmegyeren

Szentendre Város Önkéntes Tűzoltó Egyesülete április 5-én késő délután kapta a riasztást, miszerint Pócsmegyer, Rózsa úton egy kertes ház udvarán gaz avar ég, amely veszélyezteti a közelben lévő garázst is. Az önkéntesek értek ki elsőnek a helyszínre, és egy gyorsbeavatkozóval megkezdték a tűz oltását.

Fotó: Szentendre ÖTE

 

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

Kigyulladt egy melléképület Barabáson

Teljes terjedelmében égett egy lakóház mögé épített melléképület múlt kedd reggel Barabáson, a Bem utcában. A tűz a lakóház tetőszerkezetére is átterjedt. A fehérgyarmati és a vásárosnaményi hivatásos, valamint a tarpai önkéntes tűzoltók három vízsugárral és kéziszerszámokkal fékezték meg a lángokat, a lakóépületből egy gázpalackot is kihoztak. Az áramszolgáltató szakemberei az épületet leválasztották az elektromos hálózatról. Személyi sérülés nem történt, ám a lakóházban élőket rokonoknál szállásolták el.

Fotó: Tarpa ÖTE

 

Vas megye

Családi ház kerítésének csapódott egy személyautó Zalalövőn

lhagyta az úttestet, majd egy családi ház kerítésének csapódva állt meg egy személyautó Zalalövőn, a Kossuth Lajos utcában hétfőn délután. A körmendi hivatásos és a zalalövői önkéntes tűzoltók áramtalanították a személyautót.

Fotó: Körmendi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság

 

Zsennye bálatűz

Száz négyzetméteren égett mintegy százötven hengerbála kazalba rakva Zsennye településen, a Petőfi Sándor utcában vasárnap az esti órákban. A sárvári hivatásos és a rumi önkéntes tűzoltók vonultak a tűzeset helyszínére. Az egységek körbehatárolták a lángokat, majd felügyelet mellett leégették azt. Az utómunkálatok csak órákkal később kezdődhettek meg a helyszínen. A tűzoltók kéziszerszámok segítségével a még izzó részeket véglegesen eloltották.

Fotó: Sárvári Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság

 

Vas megye

Csatornázási munkálatok közben vágott át egy gázvezetéket egy munkagép Kissomlyón vasárnap  délelőtt. A földgáz a szabadba áramlott. A sárvári hivatásos, az egyházashetyei és a jánosházi önkéntes tűzoltók vonultak az esethez. Az egységek gázkoncentrációt mértek, lezárták a területet, valamint a helyszínre érkeztek a gázszolgáltató szakemberei. Az eset során nem sérült meg senki.