Hírek

Tűzgyújtási tilalom – felhívás
2020. április 06. 13:03
Dobson Tibor. tű. ddtbk., a Magyar Tűzoltó Szövetség elnökének önkéntes tűzoltókhoz intézett felhívását tesszük közzé.

Tisztelt Tűzoltó Bajtársaim!

Jelenleg hét megyében – Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Heves, Nógrád, Pest és Szabolcs-Szatmár-Bereg – él a tűzgyújtási tilalom, de az ország egész területén figyelnünk kell a vegetációs tüzek megelőzésére. Az idei csapadékszegény időjárásban sokkal jobbak a tűz kialakulásának és terjedésének feltételei.

Figyeljünk a környezetünkre!

Tűzgyújtási tilalom idején tilos tüzet gyújtani az erdőterületeken, a fásításokban, a vasút és a közút mentén, valamint az ezek 200 méteres körzetében lévő külterületi ingatlanokon.

A tűzgyújtási tilalom ideje alatt erdőben a kijelölt tűzrakó helyen is tilos tüzet gyújtani. Ott, ahol még nincs tűzgyújtási tilalom, ott sem javasolt. Ha mégis tüzet raknak, csak a tűzrakó hely környékének megtisztítása után, a tűz állandó felügyelete és távozáskori eloltása mellett megengedett.

Kérem, hívják fel a helyi erdőgazdálkodók figyelmét, hogy a tűzgyújtási tilalom ideje alatt az erdőbe vezető utak, ösvények, nyiladékok bejáratánál és a tűzrakó helyeken az általános tűzgyújtási tilalomra figyelmeztető táblát kell elhelyezni.

A tűzgyújtás ugyanakkor sehol nem javasolt, mivel a hulladék égetése súlyos kárt okoz a levegő minőségében, ezért kerülendő és tilos is. Tájékoztassák a települések lakóit a szabályokról:

  • Belterületen csak abban az esetben lehet növényi hulladékot égetni, ha azt önkormányzati rendelet megengedi; és abban az időszakban, amelyben azt lehetővé teszi.
  • kerti grillezés és a tűzön történő sütés-főzés a tűz állandó felügyelete mellett megengedett.
  • Belterületi, valamint a külterületeken lévő zártkerti ingatlanokban is tilos a keletkezett hulladék szabadtéri égetése.

A száraz tél miatt bármilyen apró gyújtóforrás képes tüzet okozni az ország vegetációjában, ami képes hatalmas károkat okozni.

Nagyon sok önkéntes tűzoltóság már megtapasztalta a szabadban keletkezett tűzesetek veszélyét, ezért kérem, hogy segítsünk településeink lakóinak ezek megelőzésében.

Dobson Tibor tű. ddtbk.
elnök
Magyar Tűzoltó Szövetség